Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

6 series die je gezien moet hebben na Netflix-hit Avatar: The Last Airbender

Avatar: The Last Airbender is na al die jaren opnieuw een megahit geworden op Netflix. Maar wat nou als je klaar bent met die serie? Dan hebben we zes aanraders voor je om verder te kijken.

Netflix-hit

The Last Airbender is niet enkel door nostalgie opnieuw een hit. De serie onderscheidt zich van veel andere westerse animatieseries door een verhaal te vertellen dat niet enkel kinderen aanspreekt maar zijn publiek serieus neemt. We zetten zes series op een rijtje die op dezelfde manier indruk weten te maken.

The Legend of Korra

Tja, een voor de hand liggende optie, maar helaas gaven veel te weinig fans van The Last Airbender The Legend of Korra een kans toen de serie uitkwam. De lat lag na Avatar hoog, en de serie wist door zijn andere aanpak niet meteen iedereen te bekoren. Vergis je echter niet: The Legend of Korra is een must watch voor elke The Last Airbender-fan.

Met grimmigere en volwassenere thema’s en betere animatie is Korra anno 2020 nog steeds het checken waard. De serie bouwt de mythos van The Last Airbender uit door bijvoorbeeld afleveringen te wijden aan het leven van de allereerste Avatar. Zelfs als je niks om Korra zelf geeft, dan biedt de serie nog waardevolle context voor het verhaal van Aang. Met name de laatste twee seizoenen kunnen zich zeker meten met de cartoon waarmee het allemaal begon.

FLCL

Even heel iets anders: FLCL, een Japanse animatieserie die vooral in Amerika populair is dankzij Cartoon Network’s animatie-blok voor volwassenen: Adult Swim. De serie volgt een jongen die na een ontmoeting met een mysterieuze vrouw op een Vespa opeens allemaal bizarre monsters moet zien te verslaan.

FLCL is in zijn uitgesproken kleurrijke animatiestijl niet alleen volstrekt uniek, maar heeft ook een grote impact gehad op de wereld van animatie. Avatar is aan alle kanten geïnspireerd door anime. Sterker nog: de makers van Avatar hebben hun complete productieteam verplicht eerst heel FLCL te kijken voor ze aan Avatar: The Last Airbender mochten beginnen. Als dat al niet een enorme aanrader is voor The Last Airbender-fans, dan weten wij het ook niet meer!

The Dragon Prince

The Dragon Prince is een Netflix Original die vooral vanwege de betrokken samen alleen al een aanrader is. Deze fantasy-serie is namelijk geschreven en geproduceerd door Aaron Ehasz, medebedenker van Avatar. Hij schreef de serie samen met game-held Justin Richmond, onder andere bekend door Uncharted.

Ook tof: de Amerikaanse stemacteur van Sokka spreekt de stem in van Callum, een van de hoofdpersonages. Ja, The Dragon Prince is een fantasy-serie, maar in de kern doet de show enorm aan The Last Airbender denken. De magie, een jongen die volwassen aan het worden is, en gelaagde personages die zowel jong als oud aanspreken.

Star Wars: The Clone Wars

Dave Filoni is een grote naam onder fans van Star Wars. Hij is de maker achter Star Wars-animatieseries The Clone Wars, Rebels en binnenkort ook The Bad Batch. Tevens maakte hij samen met Jon Favreau Disney+-hit The Mandalorian. Hoe George Lucas, de bedenker van Star Wars, zijn protégé ontdekte was echter door Avatar. Filoni regisseerde namelijk een flink aantal afleveringen uit het eerste seizoen van The Last Airbender.

Dat zie je terug in zijn eerste grote project voor Lucasfilm, The Clone Wars. De wereld van Star Wars is veel groter dan die van Avatar, maar de intieme manier waarop je mee leeft met de personages en de manier waarop afleveringen worden ingedeeld en hun eigen verhaal vertellen doet enorm denken aan de Nickelodeon-serie. Een dikke aanrader, of je nou een groot Star Wars-fan bent of niet!

Mob Psycho 100

Avatar: The Last Airbender wordt vaak anime genoemd, ook al is de serie technisch gezien niet Japans. Dat is niet zo gek: de focus op volwassenen, waardoor de serie na al die jaren nog steeds een groot publiek aanspreekt, kenmerkt anime. In Japan is het voor volwassenen heel normaal om animatieseries- en films te kijken. Een van de beste voorbeelden van wat het land op dat vlak te bieden heeft is Mob Psycho 100.

Een schitterend geanimeerde serie over een jongetje met psychische krachten. De serie wisselt scherpe humor af met gevechten die geanimeerd zijn op een niveau dat je niet buiten anime aan zult treffen. De emotionele reis die Mob doormaakt terwijl hij zijn krachten leert kennen doet meermaals denken aan de beste momenten uit The Last Airbender. Benieuwd naar meer anime, het genre waardoor de makers van Avatar zich lieten inspireren? Check dan dit lijstje.

Pilot van Avatar: The Last Airbender

De kans is groot dat je nog niet alles van The Last Airbender hebt gezien. Nickelodeon heeft namelijk zeer recentelijk tijdens een livestream voor het eerst de originele pilot van de serie uitgezonden.

Een soort pitch, een oer-aflevering waarmee Avatar oorspronkelijk aan de televisiezender werd verkocht. We zien vroeger versies van personages, soms met grote verschillen, en elementen die later terugkeerden in de uiteindelijke serie. Enorm fascinerend voor de diehard fans. Hier kun je de pilot kijken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.