Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 2 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Gratis opladen en andere trucs: 5 auto’s die je goedkoop rijdt

Autorijden is een dure hobby. Voor verzekering en wegenbelasting ben je al snel meer dan 100 euro per maand kwijt. Daarnaast wordt tanken ook steeds duurder. Toch zijn er trucjes waardoor jij goedkoop kan rijden.

Zo betaal je voor sommige modellen geen wegenbelasting en is bij bepaalde auto’s verzekeren spotgoedkoop. Andere modellen verbruiken weinig brandstof of zijn zelfs gratis op te laden.

Vijf auto’s met lage vaste lasten

Let op: onderhoudskosten en afschrijving zijn niet meegenomen in de berekening.

1. Volvo Amazon (of een andere oldtimer)

Hoewel je bij oldtimers niet direct denkt aan goedkoop rijden, hebben veel klassiekers aantrekkelijke maandlasten. Zo zijn auto’s van veertig jaar of ouder vrijgesteld van wegenbelasting en is een auto van vijftig jaar of ouder niet APK-plichtig.

Auto's, goedkoop rijden
(Afbeelding: Wheelsage)

Daarnaast bieden veel verzekeraars speciale oldtimer-verzekeringen aan. Hier zitten wel enkele voorwaarden aan. Zo moet je bij veel maatschappijen een tweede auto hebben voor dagelijks gebruik.

Deze Volvo Amazon uit 1967 kost met zo’n verzekering 5 euro (*) per maand als hij stilstaat. Oude auto’s verbruiken vaak meer brandstof. Daarom worden veel oldtimers van een LPG-installatie voorzien. LPG is bijna 50% minder duur dan benzine, dit maakt het rijden goedkoop. De aanschafprijs van het exemplaar is 4.995 euro.

2. Tesla Model S of X

Ook als je een Tesla Model S of X ziet rijden denk je niet dat het een budgetrijder is. Toch kunnen deze twee modellen heel aantrekkelijk zijn om te rijden.

Zo betaal je tot 2024 geen motorrijtuigenbelasting en krijg je 2.000 euro aan subsidie terug bij de aanschaf van een tweedehands elektrische auto.

Auto's, goedkoop rijden
(Afbeelding: Wheelsage)

Maar Tesla’s van voor juli 2018 hebben nog een groot voordeel. Deze auto’s kun je levenslang gratis opladen. Deze feature is gebonden aan de eigenaar van de auto, maar blijft ook geldig als je de auto doorverkoopt.

Zo vonden we deze Tesla Model S met levenslang gratis laden voor 52.450 euro. Je betaalt enkel de verzekering van ruim 103 euro (**) per maand en de doorgaans lage onderhoudskosten voor een Tesla. Leg je veel kilometers af, dan is dit het toppunt van goedkoop rijden.

3. Volkswagen Lupo 3L

Ooit werd de Volkswagen Lupo 3L door het Guinness Book of World Records bestempeld als de zuinigste auto. Tijdens de recordpoging haalde de kleine diesel een gemiddeld verbruik van 2,38 liter per 100 kilometer (1 op 42,02). Dat is zuiniger dan Volkswagen aangeeft. Zoals de naam al een beetje verraadt, verbruikt hij (op papier) 3 liter op 100 kilometer (1 op 33,33).

Auto's, goedkoop rijden
(Afbeelding: Wheelsage)

Hoewel kilometers maken dus spotgoedkoop is, betaal je voor de wegenbelasting iets meer: zo’n 163 tot 169 euro per kwartaal.

Dat het een kilometervreter is, zie je ook aan het aanbod. De Volskwagen Lupo met de laagste kilometerstand die wordt aangeboden heeft 260.000 kilometer achter de rug en kost net geen 1.500 euro. Het verzekeren van deze 3L kost ruim 72 euro (**) per maand.

4. Renault Twizy

Een andere auto waarmee je goedkoop kan rijden is deze Renault Twizy. Het exemplaar wordt als 80 kilometer-auto en 45 kilometer-autootje geleverd.

Auto's, goedkoop rijden
(Afbeelding: Wheelsage)

Voor de 80 kilometer-uitvoering betaal je geen wegenbelasting en krijg je 2.000 euro subsidie (tweedehands). Het verbruik is slechts 6,3 kWh per 100 kilometer. Hiermee zijn de elektriciteitskosten per 100 kilometer 1,40 euro. Wij vonden een Renault Twizy voor bijna 11.000 euro. Deze is te verzekeren voor 22,32 euro (**) per maand.

5. Land Rover Series 88

Geen APK, geen wegenbelasting, een oldtimer-verzekering en lage brandstofkosten: een ‘restomod’ heeft alle aspecten van goedkoop rijden.
Hoewel het elektrificeren van een oldtimer duur is, zijn de terugkerende kosten laag. Enkel elektriciteit en onderhoud moeten betaald worden.

goedkoop rijden, Auto's
(Afbeelding: Wheelsage)

Naast dat het de auto milieuvriendelijker en goedkoper maakt, worden de oudere auto’s vaak ook een stuk betrouwbaarder van een elektrische aandrijflijn.

In Nederland staan er weinig ‘restomods’ te koop. Je kunt er zelf een (laten) maken of investeren in deze Land Rover Series 88. Wij vonden een exemplaar voor net geen 9.000 euro.

Goedkoop rijden: zo importeer je auto’s (in perfecte conditie) uit Japan

*(ANWB) Op basis van 5 schadevrije jaren, t/m 7.500 kilmeter en geboortejaar 1995.

**(ANWB) Op basis van 5 schadevrije jaren en geboortejaar 1995.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.