Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 24 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Auto van het jaar 2012 is nu ultra-zuinige en betaalbare occasion

Enkele weken geleden wist de nieuwe Renault Scenic de titel Car of the Year 2024 in de wacht te slepen. In 2012 was het de vooruitstrevende Opel Ampera die er met de winst vandoor ging als auto van het jaar. Die zeer zuinige plug-in hybride koop je nu voordelig als occasion.

De Car of the Year-awards werden 60 jaar geleden in het leven geroepen door een aantal Europese autotijdschriften, waaronder onze collega’s van Autovisie. Inmiddels is het uitgegroeid tot een prijs die autofabrikanten maar al te graag winnen. Naast comfort, veiligheid en stuurgedrag speelt ook technische innovatie een grote rol.

Auto van het Jaar 2012 dankzij geavanceerde hybride-techniek

Dat laatste was dan ook een belangrijke reden om de Opel Ampera in 2012 tot Car of the Year te kronen. De techniek aan boord van deze occasion ontstijgt die in een alledaagse plug-in hybride. De auto, die ook als Chevrolet Volt werd verkocht, heeft zowel een verbrandingsmotor als twee elektromotoren aan boord.

In tegenstelling tot andere hybrides uit die tijd staat de 1,4-liter viercilinder niet in verbinding met de wielen. De brandstofmotor dient enkel als een range extender (een soort aggregaat) en het zijn te allen tijde de elektromotoren die voor de aandrijving zorgen. De Opel Ampera (150 pk en 370 Nm sterk) voelt dan ook aan als een elektrische auto. Deze bijzondere techniek leverde hem de Car of the Year 2012-award op.

Verbruik van de betaalbare Opel Ampera-occasion

Dankzij zijn aandrijflijn nipt de Ampera maar weinig aan de benzine. Het opgegeven verbruik van de auto van het jaar van twaalf jaar geleden bedraagt 1 op 83, maar bij hybride auto’s is dat totaal onrealistisch doordat het zeer sterk afhangt van hoeveel je de auto daadwerkelijk oplaadt. Laad je de occasion met enige regelmaat op, dan hoef je amper te tanken. Volgens gebruikers ligt het elektrisch verbruik op zo’n 14 tot 17 kWh per 100 kilometer, wat meer dan keurig is.

Op verkoopsite Gaspedaal.nl staan momenteel iets minder dan honderd Car of the Year 2012-winnaars te koop. Prijzen van de Opel Ampera beginnen al bij minder dan 7.000 euro, maar die modellen hebben allemaal tellerstanden rond de 300.000 kilometer. Op zich goed nieuws, wat dat laat zien dat het mogelijk is lang door te rijden met je occasion. Exemplaren met minder dan 200.000 kilometer op de klok beginnen bij zo’n 9.000 euro. Die prijzen zijn vergelijkbaar met deze dikke BMW uit 2010.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.