Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Netflix aapt Apple na met levensechte dino’s in natuurdocumentaire

Liefhebbers van natuurdocumentaires en dinosauriërs hebben binnenkort niet één maar twee docuseries van topteams om te streamen. Netflix gaat Apple achterna met Life on Our Planet.

Apple bracht mei vorig jaar een baanbrekende docu-serie uit op Apple TV+: Prehistoric Planet.

Prehistoric Planet: Apple schakelt topteam in

Jon Favreau bewees met die serie na The Lion King en The Mandalorian opnieuw dat hij koploper is als het om special effects gaat. Dit keer door op hyper-realistische wijze dinosauriërs tot leven te brengen.

Alsof je naar een reguliere natuurdocumentaire zit te kijken, maar dan met dino’s. Zo levensecht in beeld gebracht dat je direct vergeet dat je naar met de computer gegenereerde wezens zit te kijken.

Dat is al een prestatie van formaat, maar Apple deed er nog een schepje bovenop: Prehistoric Planet is geproduceerd door de gereputeerde Natural History Unit van de BBC, en levende legende David Attenborough deed de voice-over. Alsof dat al niet imposant genoeg is, deed Hans Zimmer ook nog eens de muziek. Een echt all-star team.

Het slechte nieuws

Al die ingrediënten leveren ook nog eens een waardig resultaat op: het eerste seizoen van Prehistoric Planet heeft een dikke 100 procent op Rotten Tomatoes gescoord. De perfecte score.

What’s not to like? Nou, Prehistoric Planet staat dus op Apple TV+. Een streamingdienst die je, als je geluk hebt, gratis bij je iPhone kreeg, maar de kans is groot dat je free trial al verlopen is. En om nou voor één serie het zoveelste streamingdienst-abonnement af te sluiten is ook een tikkeltje overdreven.

Netflix en Steven Spielberg hebben de oplossing

Gelukkig heeft Steven Spielberg een oplossing voor je. Wij moesten het persbericht ook even twee keer lezen, maar het is toch echt zo: Netflix komt met een documentaireserie genaamd Life on Our Planet, die op het eerste oog amper te onderscheiden is van Prehistoric Planet.

Ook voor dit project worden grote namen van stal gehaald. De documentaireserie wordt geproduceerd door Steven Spielberg. Aan het roer staan de makers die in 2019 ook al het geprezen Our Planet afleverden. De crème de la crème op het gebied van natuurdocumentaires.

Morgan ‘stem van god’ Freeman doet de voice-over van de Netflix Original. En oh ja: de legendarische special effects-studio ILM (Star Wars) levert de CGI-dinosauriërs af. Met Jurrasic Park op hun CV belooft dat veel goeds.

Reis terug in de tijd

“Dit is het verhaal van de epische strijd van het leven om de planeet aarde te veroveren en te overleven. Vandaag de dag leven er 20 miljoen soorten op onze planeet, maar wat we zien is slechts een momentopname – 99% van de bewoners van de aarde zijn verloren gegaan in ons diepe verleden. Het verhaal van wat er met deze dynastieën gebeurde – hun opkomst en hun ondergang – is truly remarkable,” aldus de officiële synopsis van Netflix.

De eerste trailer voor Life on Our Planet toont schitterende beelden, met levensechte dinosauriërs die niet onderdoen voor die van Apple. Dat is niet zo gek: ILM werkte eerder al uitvoerig samen met Jon Favreau voor zijn Star Wars-projecten.

Niet alleen dinosauriërs

Pas op 25 oktober kunnen we beide docu-series écht gaan vergelijken, want dan komt Life on Our Planet uit. Ook nu al is er echter wel een belangrijk verschil te bemerken als je naar de trailer kijkt en de synopsis leest: waar Prehistoric Planet echt inzoomt op dinosauriërs en ze laat zien in hun leefgebied, zoomt Life on Our Planet meer uit, met het ontstaan van leven op onze aardbol en het uitsterven ervan als focus.

Netflix dinosauriërs Life on Our Planet Apple Morgan Freeman
(Afbeelding: Netflix)

Ach, wat maakt het ook uit: de conclusie is dat liefhebbers van schitterende natuurdocumentaires binnenkort op twee streamingdiensten terug in de tijd kunnen gaan reizen, met goddelijke stemmen als reisgids. Wat wil je nog meer? Check in de tussentijd ook ons lijstje met de beste natuurdocumentaires op Netflix, met onder andere de stem van niemand minder dan Barack Obama!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.