Dennis Mons
Dennis Mons Popular Science 8 apr 2022
Leestijd: 1 minuut

Anticonceptiepil voor mannen werkt: ben jij bereid de pil te slikken?

Een nieuwe anticonceptiepil voor mannen die nu wordt ontwikkeld blijkt voor 99 procent effectief te zijn op muizen. Wetenschappers zijn het erover eens: tijd om aan de pillen te gaan, mannen.

In 99 procent van de gevallen werden de muisjes niet zwanger. Ze kregen vier weken lang dagelijks de molecuul YCT529 toegediend.

‘Geen blijvend effect van de anticonceptiepil’

De bevindingen werden deze week gepresenteerd tijdens de lente-bijeenkomst van de American Chemical Society. “We gaven de muizen zelfs soms 100 keer de dosis die nodig was, en er was geen sprake van gezondheidsproblemen”, aldus onderzoeker Abdullah al Noman in een interview met New Scientist.

anticonceptiepil, mannen
(Afbeelding: ANP)

Door de molecuul nam de kwaliteit van het sperma direct af. Noman stelt ook dat de pil geen blijvend effect heeft. Zes weken nadat de muizen geen molecuul meer kregen, waren ze in staat zich gewoon weer voort te planten.

Testen op mensen

Het team is nu van plan om te testen op mensen, mannen om precies te zijn. Hiermee hopen ze later dit jaar te beginnen. Het valt nog te bezien of de molecuul ook goed werkt op mensen. Noman is wel hoopvol: “Als dit wordt goedgekeurd, is het de grootste doorbraak sinds de anticonceptiepil voor vrouwen in 1960.”

Meerdere onderzoekers hebben getracht een anticonceptiepil te maken voor mannen<. op dit moment zijn er meerdere varianten die getest worden mensen maar geen van de middelen werkt naar behoren.>Mannen sneller depressief

Sterker nog: sommige van de pillen hebben als effect dat testosteron wordt onderdrukt. Dat kan tot gevolg hebben dat je zwaarder wordt, depressief wordt of bloedproppen krijgt. Ook vrouwen kunnen last hebben van soortgelijke klachten als ze de anticonceptiepil gebruiken, maar mannen hebben hier een nog lagere tolerantie voor. Er zijn ook varianten die niet gericht zijn op hormonen, maar die werken minder goed.

Hopelijk werkt dit dus wel, maar dat weten we volgens Noman pas over vijf jaar. Fingers crossed: het wordt namelijk wel tijd dat mannen het stokje van de dames over kunnen nemen.

Poll: ben jij bereid de pil te slikken?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.