Gaat de mannenpil dan toch komen binnenkort? Deze mannen hebben hun bedenkingen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F02%2Fpill.jpg)
Een anticonceptiepil voor de man, zou dat niet handig zijn? Zo hoef je nooit meer na te denken aan de gevolgen van de daad. Het goede nieuws: die pil gaat er ook komen, net als de mogelijkheid om jezelf op andere manieren tijdelijk onvruchtbaar te maken.
Dat is dus een hele vooruitgang, maar zit de man anno 2019 daar echt op te wachten of hebben we onze bedenkingen. Tijd om die vragen voor te leggen aan talloze deskundigen, de man dus.
De sceptici over de functionaliteit van de mannenpil
Er zijn ontelbare redenen voor mannen om bezorgd te zijn. Sommige argumenten zijn legitiem, terwijl eerder een lach opwekken. Hier is wat enkele Reddit-gebruikers over het onderwerp zeiden.
- “Een proef van één maand? Bel mij maar terug als er meer duidelijkheid is over de effectiviteit op lange termijn. Bijvoorbeeld bij fase 3, als er sprake is geweest van een grote klinische proef in plaats van een beperkt onderzoek met slechts 83 mannen.”
- “Dat is dus de bruikbaarheid van een condoom gecombineerd met de voordelen van ouderdom? Zoiets?”
- “In de tussentijd zal ik mijn persoonlijkheid blijven gebruiken.”
- “Dus het ‘limiteert’ de bewegingen van het sperma, het ‘limiteert’ de productie van het zaad en het ‘limiteert’ de activiteit? Dan is alles wel erg gelimiteerd.”
- “Ja dat ‘gelimiteerde’ stoorde me. ‘Beperkt’ is niet het woord dat ik wil horen. Stop de productie van de zaadcellen, dat is waarnaar we op zoek zijn, er is maar één goede zwemmer nodig om te scoren.”
- “Het is de moeite waard om aandacht te geven aan de veiligheid van de werking. Nu is er de mogelijkheid dat er uiteindelijk geen goedkeuring komt vanwege allerlei risico’s en bijwerkingen.”
Humor
En natuurlijk zijn er de grappenmakers die met een (te) humoristische benadering met hun reactie komen:
- “Waarom zou ik een pil moeten nemen? Ik heb een ingebouwde anticonceptie. Met een lelijke kop en dito karakter heb je weinig risico op een ongewenste zwangerschap.”
- “Op tijd terugtrekken is toch gratis? Heb je geen pil voor nodig joh.”
- “Een kleine stap voor de mens, een grote sprong voor SOA’s”
De dappere mannen die het wel willen proberen
Net als met alle andere nieuw ontwikkelingen kan ook de mannenpil zorgen voor onwennigheid. Het is nieuw, dus wat kun je er exact van verwachten. Bovendien zijn bijwerkingen niet uitgesloten in het begin. De enige manier om erachter te komen, is door het in de praktijk te testen. Daar zijn mannen voor nodig die her risico durven te nemen. Hulde dus aan deze lefgozers. Zij durven het aan om hun zaadcellen de nek om te draaien in de hoop dat het ook inderdaad lukt.
- “Het idee dat ik degene ben die een anticonceptiemiddel gebruik is voor mij ideaal. Mijn partner is allergisch voor een van de bestanddelen van de pil voor vrouwen. Als de mannenpil ook echt effectief is zou dat een doorbraak zijn, zolang het niet zorgt voor een onomkeerbare sterilisatie.”
- “Steriliteit voor mannen betekent niet dat er geen sperma is. Dus de term ‘limiet’ is misschien goed, zolang het de productie beperkt tot ‘steriele’ niveaus.”
De wetenschappelijke uitdaging
Het ontwikkelen van een mannenpil is op zijn minst uitdagend. Die pil moet namelijk het testosteron zodanig beïnvloeden dat het niet langer actief is bij de productie van zaadcellen. Een hele opgave, je wil immers niet dat het testosteronniveau in het hele lichaam wordt verlaagd. Dan zou je namelijk gekke dingen gaan meemaken. Een Reddit-gebruiker zegt daar het volgende over:
“Dit soort pillen hebben bijna altijd de productie van testosteron verminderd. Als je dan stopt met het gebruik van de pil of het juist vergeet in te nemen, zou je rare bijwerkingen kunnen krijgen. Wellicht word je spontaan lethargisch, depressief, blijft de erectie uit, krijg je pijnlijke gewrichten, acne, stemmingswisselingen: noem maar op. Dit omdat je een van de belangrijkste hormonen in het mannelijk lichaam mist.”
Waarom duurt de ontwikkeling van de mannenpil zo lang
Volgens een Quartz-artikel uit 2016 was het niet-bestaan van een mannelijke pil simpelweg te wijten aan het feit dat er een gebrek was aan wetenschappelijke interesse. De analyse zegt dat “het ontwikkelen van een methode die mannen zouden accepteren, tientallen jaren van frustratie heeft opgeleverd. Onderzoekers zijn nu juist overtuigd dat ze de wetenschappelijke barrières kunnen overwinnen.” Dus komt er een dag dat mensen het ook daadwerkelijk gaan uitproberen? Het antwoord is ‘ja’. In 2005 vroegen Duitse onderzoekers aan meer dan 9.000 mannen uit negen landen of ze een anticonceptiemethode voor mannen zouden gebruiken als deze ook bewezen effectief is. Meer dan de helft van de mannen zei ‘ja’.
Eerdere onderzoeken
Andere soortgelijke enquêtes op een kleinere schaal hebben ook vergelijkbare uitkomsten gemeld. Een studie uit 2011 van de Anglia Ruskin University toonde aan dat 50% van de ondervraagden het middel zouden gebruiken. “Ze waren niet bezorgd over het verliezen van de vruchtbaarheid – zolang ze maar zeker konden zijn van het herstel van hun vruchtbaarheid.” Klinkt als een zeer redelijke argumentatie.