Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Avengers-regisseurs maken het Bond met ambitieuze spionageserie

Amazon heeft de regisseurs achter onder andere Avengers: Endgame ingeschakeld voor Citadel, een ambitieus nieuw project dat het beste van James Bond en Christoper Nolans werk combineert. Althans, op papier.

De eerste poster van Citadel doet vermoeden dat je naar een huismerk-versie van Tenet aan het kijken bent. Een indruk die je ook niet helemaal van je af kunt schudden tijdens het checken van de eerste trailer. Toch hebben we het hier niet over een obscure, goedkope televisieserie. Sterker nog: dit is een ambitieuze spionageserie van Amazon, met niemand minder dan de gebroeders Russo aan het roer.

Marvel-regisseurs presenteren Citadel

Exact: Joe en Anthony Russo, de broers die samen voor Marvel pareltjes zoals onder andere Avengers: Endgame en Captain America: The Winter Soldier afleverden. Oké, met het tegenvallende The Grey Man brokkelt hun killstreak al een beetje af, maar desalniettemin zijn het grote namen. Niet voor niks schakelt half Hollywood ze in voor nieuwe projecten. Iedereen wil wel een stukje van het (ooit) effectieve Marvel-recept.

Zo ook Amazon. Vanaf 28 april kun je het eerste seizoen van Citadel op de streamingdienst checken, een internationale spionageserie die een soort combinatie van James Bond en het werk van Christopher Nolan lijkt te gaan worden. De gebroeders Russo hebben Marvel-ster en Game of Thrones-veteraan Richard Madden en alleskunner Priyanka Chopra Jonas weten te strikken voor de hoofdrollen.

Citadel Amazon Prime Video Marvel Avengers regisseurs
Priyanka Chopra Jonas (Afbeelding: Amazon)

Spionnen met geheugenverlies

De grootschalige serie volgt Mason Kane (Richard Madden) en Nadia Sinh (Priyanka Chopra Jones), twee ervaren spionnen die voor de wereldwijde spionage-organisatie Citadel werkten. Werkten, ja. Citadel beschermde de wereld tegen een groep mysterieuze schurken, genaamd Manticore, tot het door diezelfde groep vernietigd werd.

Kane en Sinh sloegen op de vlucht en verloren door een vooralsnog onbekende reden al hun herinneringen. Tot op een dag Bernard Orlick (Stanley Tucci) hen op komt zoeken om ze voor een laatste keer te rekruteren voor het ultieme gevecht tegen het internationale kwaad. Ja, dit klinkt als een door een AI bedachte synopsis, maar het is toch echt wat de Avengers-regisseurs in hun filmkeuken hebben bereid.

Clichés en grootse ambities

De eerste trailer voor Citadel benadrukt meteen de internationale scope van het geheel, met een gezonde dosis actie en het heerlijke spionagefilm-cliché van de wintersport-achtervolging. Het klinkt allemaal cliché doch vermakelijk, maar Amazon heeft duidelijk grotere en ambitieuzere plannen dan dat. Dit moet geen licht tussendoortje worden. De techgigant wil van Citadel namelijk een flagship franchise maken die uit meerdere spionage-thrillers gaat bestaan, geproduceerd en opgenomen in verschillende landen, met verhalen die met elkaar verbonden zijn. Er zijn zelfs al twee delen in productie die zich af gaan spelen in Italië en India. Ja, de gebroers Russo mogen het verbonden Marvel Cinematic Universe nog eens dunnetjes over gaan doen.

Vanaf 28 april gaan we er op Amazon Prime Video achter komen of ze hun trucje nog eens kunnen herhalen. Laten we het hopen, want de eerste trailer en poster van Citadel wekken nou niet bepaald de indruk dat we hier met het spectaculaire startschot van een nieuwe megafranchise te maken hebben…

Citadel Amazon Prime Video Marvel Avengers regisseurs
Zoek de verschillen (Afbeelding: Amazon)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.