Coen Grutters
Coen Grutters Auto's & Motoren 6 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

We lieten AI vier BMW’s ontwerpen waar de autobouwer van kan leren

Veel autoliefhebbers zijn de afgelopen jaren niet te spreken over de designs van BMW. Bijna alles wat de laatste tijd in München uit de fabriek rolt, veroorzaakt fronsende blikken. Wellicht kan AI mooiere BMW’s ontwerpen.

Wij namen de proef op de som door Dall-E aan het werk te zetten. Dall-E is een tool die op basis van kunstmatige intelligentie beelden genereert. Het programma komt uit de koker van OpenAI, het bedrijf achter het inmiddels wereldberoemde ChatGPT. Met een beetje geluk weet Dall-E autofanaten wél tevreden te stellen.

AI-versie van de BMW M4

Laten we beginnen met een mooie sportwagen. De grille van de huidige BMW M4 lijkt geïnspireerd te zijn op een volgroeid bevergebit. Hoogste tijd voor Dall-E om daar wat aan te doen. Als we de zin ‘modern BMW supercar with a scenic background’ invoeren, rolt deze futuristisch ogende bolide eruit.

BMW AI OpenAI M4
Links de huidige BMW M4 en rechts Dall-E’s interpretatie.

Smaken verschillen, maar hier lijkt ons geen twijfel over mogelijk. Zelfs Dall-E snapt dat BMW de plank heeft misgeslagen met zijn langwerpige grille. Het tekentafelpersoneel van BMW zal ‘m beginnen te knijpen.

Het is wel te zien dat deze kunstmatige intelligentie-tool niet met een blank canvas begonnen is. Zo lijkt Dall-E de grille van de BMW XM te hebben geplukt. Daarnaast is het ontwerp niet bijster nauwkeurig. Let bijvoorbeeld op de warrige wielen en de asymmetrische bumper. Dit moet het onbemande ontwerptalent nog even finetunen.

Moderne BMW M1

BMW maakte heus niet altijd twijfelachtige designs. Denk bijvoorbeeld eens terug aan de legendarische M1, wellicht een van de gaafste auto’s ooit uit de koker van BMW. Nou ja, niet enkel uit de koker van BMW. Voor het design heeft de Duitse autobouwer aangeklopt bij Lamborghini. Laten we BMW’s enige supercar met middenmotor weer tot leven roepen. We vragen de AI-bot met een afbeelding te komen van een moderne BMW, ontworpen door Lamborghini.

BMW AI OpenAI
(Afbeelding: DALL-E / Manners)

De voorkant heeft duidelijk wat weg van de BMW i8. Voor welk deel van dit ontwerp de Italianen verantwoordelijk zouden moeten zijn, is niet helemaal helder. Hooguit is de A-stijl aan het designteam van Lamborghini toegewezen.

BMW AI OpenAI, dall-e
(Afbeelding: DALL-E / Manners)

Dall-E genereert verschillende afbeeldingen per zoekopdracht. Alle afbeeldingen zijn uniek. Helaas komen daardoor ook voor- en achterkant niet helemaal overeen. Wat de foto’s wel gemeen hebben is dat op deze afbeelding eveneens weinig designtaal van Lamborghini te herkennen is. Je zou echter kunnen beargumenteren dat Lamborghini altijd over de top is met zijn ontwerpen, en dat is deze moderne interpretatie van de BMW M1 zeker.

Dall-E onder invloed van Dalí

Als we het kunstmatige intelligentie-programma vragen een nieuwe SUV van BMW te ontwerpen, gaat het mis. Het ontwerp waarmee de AI-tool op de proppen komt, is twijfelachtig. Dall-E lijkt invloeden te hebben gehad van Salvador Dalí. De achterkant lijkt namelijk langzaam weg te smelten.

BMW AI OpenAI
(Afbeelding: DALL-E / Manners)

Lang niet alles wat uit de photo generator rolt is dus productiewaardig. Zo stelde de AI-bot ons tijdens het creëren van de moderne M1 ook nog een ander merkwaardig design voor. Hoewel de panelen veel weghebben van de originele M1, lijkt er bij de koplampen iets niet helemaal goed te zijn gegaan. Dit maakt het op z’n zachtst gezegd een gedrocht op wielen.

BMW AI OpenAI
(Afbeelding: DALL-E / Manners)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.