Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 14 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

7 natuurlijke manieren om je metabolisme te versnellen

Als je wil afvallen, is het belangrijk dat je metabolisme op orde is. Ook los van je gewicht niet onbelangrijk. Zeven natuurlijke mannieren om je stofwisseling te versnellen.

Met regelmaat delen we tips op het gebied van voeding, overgewicht en fitness. Specifieke diëten gaan we echter niet voorschotelen. Maak voor een gericht voedingsplan tegen overgewicht een afspraak met je huisarts of een diëtist.

Wat is metabolisme en hoe kun je het versnellen?

Metabolisme is niets anders dan je stofwisseling; alle processen die zich afspelen bij het in stand houden, afbreken en opbouwen van weefsel evenals de productie van energie. De snelheid van je metabolisme is afhankelijk van factoren als leeftijd en erfelijkheid, maar je hebt zelf ook invloed. Zeven manieren om je stofwisseling te versnellen.

1. ‘s Ochtends bewegen dan wel sporten

Beweging is goed voor je metabolisme, vooral als je het ‘s ochtends doet. ‘s Ochtends sporten werkt de hele dag door in je stofwisseling. Je kunt een eindje gaan hardlopen, de gym in, yoga is een optie, maar fietsend of lopend naar je werk is ook al heel wat. Check de 11 meest effectieve sporten tijdens het afvallen.

2. Spieren kweken

Spieren verbranden meer calorieën dan lichaamsvet, onthoud dat voor altijd. Train regelmatig met gewichten, want spieren zorgen ervoor dat je metabolisme versnelt. Dat spieren kweken en afvallen prima samengaan, las je hier al.

3. Meer water drinken

Water is een natuurlijke eetlustremmer. Mensen die meer water drinken verbranden meer calorieën en zo heeft het nog een aantal voordelen als je wil afvallen. Waar we naartoe willen: het drinken van water zorgt er volgens het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism voor dat je metabolisme met ongeveer 30 procent toeneemt.

4. Meer eiwitten eten

Eiwitten spelen niet alleen een belangrijke rol bij spieropbouw, ook bij je stofwisseling. Zo heeft je lichaam twee keer zoveel energie nodig voor het verteren van eiwitten dan voor het verteren van vetten of koolhydraten. Tel uit je winst. Check deze verrassende voedingsbronnen die je slim aan eiwitten helpen.

5. Eet regelmatig pittig

Het is wetenschappelijk bewezen dat het consumeren van capsaïcine je metabolisme langdurig kan versnellen. Capsaïcine komt in hoge mate voor in bijvoorbeeld chilipeper. Lekker pittig eten, dus. Lees hier meer over afvallen dankzij het hete pepertje, dat geen wondermiddel is, maar wel effectief.

6. Zwarte koffie drinken

Het zwarte goud is een term die niet voor niets is uitgevonden. Koffie heeft een licht stimulerend effect op je metabolisme en is een perfect middel tijdens het afvallen. Wel zonder melk en suiker drinken. Lees daarover hier meer.

7. Drink ook groene thee (of matcha)

Ook groene thee is geen wondermiddel, verwacht niet dat het afvallen ineens vanzelf gaat als je dit drinkt. Weet wel dat groene thee plantaardige, flavine bevattende eiwitten bevat. Die versnellen het proces van het verbranden van vetten. Groene thee heeft een licht stimulerende werking op je metabolisme. Naast de traditionele groene thee kun je ook matcha proberen. Dit Japanse drankje zorgt voor een snellere stofwisseling. En in tegenstelling tot andere warme dranken met cafeïne heeft het geen invloed op je bloeddruk of hartslag.

Afvallen door te klussen

Tip van het huis: zie het leven als één grote workout, dat maakt zelfs de meest rottige klusjes leuk. Check onze top 8 huishoudelijke klusjes waarbij je de meeste calorieën verbrandt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.