Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 28 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Afvallen door te vasten klinkt leuk, maar wat zijn de bijwerkingen?

Een paar kilo’s kwijt raken met intermittent fasting klinkt haalbaar. Dat is het ook, maar weet dat er ook bijwerkingen kunnen optreden tijdens deze manier van afvallen.

We hebben het al vaker gehad over de voordelen van intermittent fasting. Deze vijf verschillende manieren kwamen ook al eens voorbij. Iets waar we het nog niet echt over hebben gehad, zijn de nadelen of bijwerkingen die deze manier van afvallen met zich mee kan brengen.

Afvallen met intermittent fasting: de bijwerkingen

Wil je graag afvallen met intermittent fasting? Hou dan rekening met de volgende bijwerkingen.

1. Hongergevoel

Een hongergevoel is een van de bijwerkingen die je kunt verwachten als je begint met vasten. Jouw lichaam is het immers niet gewend om voor een lange periode niet te eten. Honger zorgt niet alleen voor een onaangenaam gevoel in je maag, maar kan ook zorgen voor verhoogde stressniveaus en slapeloosheid. Goed om daar alvast rekening mee te houden dus.

2. Hoofdpijn

Als je begint met intermittent fasting, dan kun je hoofdpijn op je lijstje met verwachte bijwerkingen zetten. Net als met het hongergevoel zal je lichaam er aan moeten wennen dat je ineens in een ander patroon eet, met hoofdpijn tot gevolg.

Er is een aantal verschillende redenen waarom ‘fasting headaches’ een ding zijn. Denk aan een lage bloedsuikerspiegel, het weerhouden van drankjes die cafeïne bevatten of zelfs milde uitdrogingsklachten. Tijdens het vasten mag je uiteraard wel water drinken, maar je krijgt geen vocht binnen door middel van eten.

3. Weinig energie

Sommige mensen hebben hier geen last van, maar vasten kan zorgen voor een shift in je energielevels. Vermoeidheid en een lage energie zijn heel gebruikelijk voor mensen die afvallen met intermittent fasting. Als je veel vanuit huis werkt, is dat misschien geen probleem. Maar als je een heftige baan hebt en van hot naar her vliegt, dan kan het je dagelijkse werkzaamheden wel belemmeren.

https://www.manners.nl/genoeg-slaap-nog-steeds-moe/

Als je het vasten wil volhouden, pas jouw time frame dan iets aan. In plaats van 16 uren vasten, kun je er ook voor kiezen om 14 of 15 uren te vasten. Als er tussen je avondeten en ontbijt maar 12 uren zitten. Breek het vasten met iets voedzaams, waar je energie van krijgt.

4. Slechte adem

Dit komt doordat tijdens de uren dat je aan het vasten bent bacteriën in je mond en op je tong vrij spel hebben. Gebruik daarom na het tandenpoetsen een tongschraper, eet alleen suikervrije kauwgom en drink genoeg water.

5. Problemen met je stoelgang

Als je tijdens het vasten minder vezels eet dan normaal, dan zou jouw stoelgang daarvan op hol kunnen slaan. Denk aan constipatie, een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Zorg er daarom altijd voor dat je vezelrijk voedsel als spinazie, avocado’s, linzen en bessen op je bord hebt liggen op de momenten dat je wel mag eten.

Is intermittent fasting iets voor jou?

Conclusie van het verhaal: (tijdelijk) afvallen met intermittent fasting kan een prima manier zijn om die hardnekkige kilo’s kwijt te raken, maar het is niet zonder risico’s of bijwerkingen. Als je gevoelig bent voor de bovenstaande kwaaltjes, raden we zeker aan om een plan te maken met een diëtist of huisarts voordat je lukraak begint met vasten.

Intermittent fasting en de invloed op je productiviteit

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.