Martin de Coninck
Martin de Coninck Films & Series 19 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

7 acteurs die in The Crown én Game of Thrones een rol spelen

The Crown en Game of Thrones (inclusief prequel House of the Dragon) zijn twee zeer prestigieuze series voor acteurs om in te schitteren. Deze acteurs lukte het zelfs om een rol in beide series te bemachtigen.

Hoewel de settings van beide series totaal verschillend zijn, zien we wel degelijk dezelfde thema’s voorbij komen. Zoals de nietsontziende machtsstrijd tussen én binnen families. Het is daarom ook geen enorme verrassing dat er acteurs zijn die een brug hebben geslagen en in beide series spelen. We lichten de zeven bekendste Britse acteurs uit.

Acteurs die in The Crown en Game of Thrones spelen

Bovenaan de lijst een zeer gewild acteur voor wie de grote rollen voor het oprapen liggen.

1. Matt Smith

We beginnen met de acteur die prins Philip, Hertog van Edinburgh, speelt in The Crown. Voor de vertolking van zijn rol als jonge prins Philip ontving hij veel lof en een nominatie voor een Emmy Award in 2018.

Matt Smith, Prince Philip, Daemon Targaryen, acteurs, game of thrones, the crown
Netflix / HBO

Deze prestaties bleven niet onopgemerkt bij de makers van House of the Dragon. Die strikten hem voor de rol van Daemon Targaryen. Deze overstap was misschien minder groot dan je zou denken; ook hier speelt de acteur een personage dat is getrouwd met de (rechtmatige) koningin. Enige verschil is misschien dat Daemon Targaryen af en toe als een nietsontziende psychopaat lui aan stukken hakt.

2. Charles Dane

De man met het koninklijke gezicht was natuurlijk geknipt voor een rol in de serie The Crown. Charles Dane portretteert hierin Lord Mountbatten, chef van de Britse defensiestaf en oom van Prinse Philip. In seizoen 4 van The Crown komt Lord Mountbatten tragisch om het leven (waargebeurd) door een aanslag die later werd opgeëist door de IRA.

charles dane, game of thrones, the crown, acteurs
Netflix / HBO

In Game of Thrones wacht hem een vergelijkbare lotsbestemming. Hierin speelt de bekende Britse acteur een grote rol, die van Tywin Lannister. Dit brute, doorkookte familiehoofd kent weinig liefde voor zijn zoon Tyrion Lannister die aan dwerggroei lijdt. Uiteindelijk heeft dit fatale gevolgen, want Tyrion pleegt een dodelijke aanslag zijn vader.

3. Tobias Menzies

Ook Tobias Menzies speelt Prince Philip in The Crown, zij het een versie die iets meer op leeftijd is (seizoen 3 en 4). Menzies vertolkt een meer volwassen prins Philip die op middelbare leeftijd existentiële crises beleeft. Zijn rol als ondersteunende echtgenoot was wat beschaafder en daarmee meer in lijn met het beeld wat het Britse volk heeft van de wijlen prins.

Tobias Menzies, game of thrones, the crown, acteurs
Netflix / HBO

Lang daarvoor speelde Tobias Menzies ook een grote rol in Game of Thrones, namelijk die van het jongere broertje van Catelyn Stark, Edmure Tully. De mooiste dag van zijn leven veranderde in een nachtmerrie, toen hij in seizoen 3 zijn eigen bruiloft zag veranderen in een bloedbad. Jawel, de beruchte ‘Red Wedding’. Wonderbaarlijk genoeg overleefde zijn personage de slachtpartij en werd hij gevangen genomen door de verraderlijke Freys.

4. Jonathan Pryce

In de herfst van zijn royale leven wordt prins Philip door nóg een acteur gespeeld, Jonathon Pryce genaamd. Hij speelt een versie van de prins die eindelijk rust en zijn plek in de wereld heeft gevonden.

Jonathan-Pryce-as-Prince-Philip-the-High-Sparrow
Netflix / HBO

Ook speelt hij een geweldige rol in het vijfde en zesde seizoen van Game of Thrones. Namelijk die van de religieuze leider High Sparrow, die het opneemt tegen koningin Cersei. Dat blijkt een fatale zet als Cersei een zee van vlammen loslaat op de sekte.

5. Anton Lesser

Anton Lesser speelde de Britse prime minister Harold Macmillan in The Crown.

anton lesser, game of thrones, the crown, acteurs
Netflix / HBO

In Game of Thrones had hij een veel grotere rol als Qyburn, koningin Cersei’s vervanger van Grand Maester Pycelle tijdens haar regeerperiode in King’s Landing.

6. Julian Glover

Julian Glover ken je uit Star Wars: The Empire Strikes Back en Indiana Jones and the Last Crusade. In de aflevering The Coup van The Crown seizoen 3 is hij te zien als Cecil Boyd-Rochfort, de paardentrainer van Queen Elizabeth II. Het bleef bij één scène.

Julian-GLover
Netflix / HBO

In Game of Thrones speelt hij de slinkse Grand Maester Pycelle, die erin slaagt te overleven als een van de machtigste mannen in Westeros gedurende de eerste zes seizoenen van de serie.

7. Tom Brooke

In seizoen 4 van The Crown speelt Tom Brooke de man die Buckingham Palace binnendrong en een gesprek had met de koningin op haar slaapkamer. Juist, Michael Fagan.

Tom-Brooke-the-Crown-Game-of-Thrones
Netflix / HBO

Herinner je de Red Wedding nog? Misschien wel de meest besproken Game of Thrones-scène? Het was Tom Brooke die als Lothar Frey, de zoon van Lord Walder Frey, Talisa Stark en haar ongeboren baby vermoorde. De eerste moord van een bloederige avond.

Deze streamingdiensten heb je nodig voor de series

Wil je bovenstaande multi-talenten in beide series zien schitteren? Game of Thrones en House of the Dragon kijk je op HBO Max, The Crown op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.