Martyn de Jong
Martyn de Jong Human Interest 31 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

5 tekenen dat jouw vriendin ‘moeilijk’ is

Moeilijke vriendinnen komen in vele soorten en maten, maar het resultaat is vaak hetzelfde: kopzorgen en gedoe. Wat raar is, aangezien jouw partner jou een fijn gevoel hoort te geven. Daarom is het goed om soms even stil te staan bij het type dame waar je mee te maken hebt. ‘Zo is ze nu eenmaal’ hoeft namelijk niet te betekenen dat haar gedrag normaal is. Misschien is ze gewoon moeilijk. Met sommige eigenschappen kun je leven en voor anderen moet je oppassen.

Ze speelt altijd het slachtoffer

Sommige dames hebben de neiging om kortzichtig te zijn en kunnen hierdoor niet goed inzien wat jouw, of haar aandeel in een probleem is. We bedoelen eigenlijk: wat háár aandeel in het probleem is. Want wat jij fout gedaan hebt, is voor een moeilijke vriendin meestal erg duidelijk. Bij elk probleem kruipt zij graag in de slachtofferrol. Hierdoor moet jij constant op je teentjes lopen, wat lastig is om vol te houden.

Haar geluk is afhankelijk van jou

Een dame die constant wanhopig op zoek is naar jouw bevestiging, zal vaak de neiging hebben om te snel van stapel te lopen in een relatie. Het risico bestaat dat jij dit gedrag voor passie aanziet en blindelings meegaat. Vaak is dit type dame echter op zoek naar bevestiging omdat zij zich niet prettig kan voelen zonder. Dit waarschuwingssignaal kan betekenen dat zij nooit de tijd heeft gehad om haarzelf te ontwikkelen en als individu gelukkig te zijn. Jij bent haar reden van geluk.

Ze heeft altijd gedoe met haar omgeving

Eleanor Roosevelt zei ooit het volgende:

Indien het je opvalt dat zij zich vaak negatief uitlaat over anderen, kan dit meerdere dingen betekenen. Uiteraard kan het echt zo zijn dat die anderen inderdaad ‘vervelend’ zijn; maar waarschijnlijk weet jij dondersgoed dat het probleem gewoon bij haar ligt. Het feit dat zij altijd in de knoop ligt met mensen om haar heen, kan namelijk een voorteken zijn van een dame die ook voor gedoe met jou kan zorgen. Merk je daarom dat ze vaak negatief is over anderen, wees dan voorzichtig dat dit op den duur niet ook overslaat op jullie omgang. Dit is het begin van het einde.

Ze is altijd sarcastisch/cynisch

Sarcasme is vaak een teken van humor of intelligentie en kan een fantastisch ingrediënt zijn voor een fijne relatie. Desalniettemin zijn er heel wat vrouwen die sarcasme/cynisme gebruiken als schild voor problemen. Een ontwikkelde dame hoort zich niet te hoeven verstoppen achter dubbele opmerkingen of cynische ondertonen. Als zij zich tijdens problemen niet op een volwassen manier kan uiten, moet jij je afvragen of een relatie met haar dan wel zo verstandig is. Een goede, oprechte discussie is nou eenmaal erg belangrijk. Een dame die dit niet aankan, is wellicht ook nog niet klaar voor een echte relatie.

Ze is een control freak

Het wordt pas echt benauwd als je in jouw relatie het gevoel hebt geremd, beperkt of verstikt te worden. Sommige vriendinnen zijn bang dat dingen in de soep lopen, of dat je bij hen weg zult gaan. Hierdoor houden zij het lijntje kort en zitten ze bovenop elke situatie. Als gevolg hiervan ga jij ook anders handelen en zoek je manieren om haar gedrag te omzeilen. Na verloop van tijd ontstaat er afstand, wat bij haar weer meer onzekerheid oplevert. Het gevolg is dat zij het koord nog strakker aantrekt. Kortom, een nare, vicieuze cirkel.

Moeilijke keuze

Deze signalen hoeven natuurlijk niet het einde te betekenen van jullie relatie, maar kijk wel of het dingen zijn waar je mee kunt leven, of waar jullie (samen) iets aan kunnen veranderen. Ben je onzeker over je relatie en weet je niet of je verder moet gaan? Lees dan hier of je relatie daadwerkelijk een aflopende zaak is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.