Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 15 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Ruzie met je vriendin? Dankzij deze 5 tips is alles binnen no-time weer goed

Het maakt niet uit hoe goed je relatie is, ruzie maken hoort erbij. Geloof het of niet, maar zo nu en dan kibbelen is een goed teken. Het laat namelijk zien dat jullie gelijk zijn aan elkaar en om elkaar geven. Gelukkig zijn er genoeg manieren om er voor te zorgen dat ruzies niet uit de hand lopen, zodat jullie snel weer tijd hebben voor de leukere dingen in het leven.

1. Vraag wat er mis is

Het meest gehoorde antwoord op de vraag: “Is er iets?”, is zonder twijfel: “Nee hoor”. Dat je de vraag stelt is eigenlijk al antwoord genoeg. Je merkt dat er iets is, dus denk eerst zelf na wat het kan zijn. Weet je het echt niet? Vraag dan gewoon heel direct wat het is. Wil ze het echt niet zeggen? Ga het dan niet forceren. We weten allemaal dat als er echt iets is, ze het uiteindelijk wel vertelt.

2. Erken het probleem

De meeste voorkomende reden waarom ruzies verder uit de hand lopen dan nodig, is dat we ons niet begrepen voelen. Het grootste deel van de frustratie van je vriendin komt voort uit het gevoel dat jij niet luistert. Dus mannen ga niet meteen jouw kant van het verhaal doordrukken. Laat haar eerst uitpraten en maak duidelijk dat je begrijpt waarom ze boos is. Leg daarna pas jouw kant van het verhaal uit. Belangrijk is wel dat je bij je eigen standpunt blijft. Toegeven om de ruzie te sussen is namelijk niet slim op de langere termijn.

3. Geef haar een goede knuffel

Iedere ruzie heeft een groter plaatje. Ze schreeuwt echt niet alleen omdat je alweer vergeten bent om de was te doen. Er zit meer achter en vaak is dat een gebrek aan aandacht of omdat ze niet lekker in haar vel zit. Geef daarom wat liefde en de beste manier om dat te doen is met een knuffel. Pak haar even stevig vast zodat ze tot rust kan komen, maar pas wel op! Als ze echt kwaad is, kan het ook averechts werken.

4. Laat haar uitrazen

Bij een stevig ruzie kunnen de emoties hoog oplopen en dan is het soms beter om maar even niets te zeggen. Je moet haar natuurlijk niet gaan negeren, maar het kan wel beter zijn om even je mond te houden. Laat haar even los gaan, zodat alle frustraties naar buiten kunnen komen. Als ze wat rustiger is, kun je weer samen op zoek gaan naar een vreedzame oplossing.

5. Doe wat liefs voor haar

Een ruzie is als een brandend vuur. Stoppen jullie met luisteren en ga je blind schreeuwen, dan werkt dat als brandstof die het vuur verder doet oplaaien. Het brandje blussen doe je door te luisteren en een goed gesprek te voeren, maar dan ben je er nog niet. Zolang het hout nog nasmeult kan het vuur weer oplaaien. Voorkom dit door iets liefs te doen en je goede intenties te tonen. Haal een reep chocolade, zet een kopje thee of geef haar een ontspannende massage. Een kleine moeite, maar een groot gebaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.