Martyn de Jong
Martyn de Jong Human Interest 18 jun 2016
Leestijd: 5 minuten

Ruzie met je vriendin? Niet toegeven om te sussen

In een relatie kom je af en toe voor hete vuren te staan; af en toe ruzie met je vriendin hoort er eenmaal een beetje bij. Helaas is het vaak zo dat wanneer je tegengast geeft, je enkel meer olie op het vuur gooit. Om gedoe en nachtelijke discussies te voorkomen bewaar jij daarom liever de rust en vrede door jouw “ongelijk” toe te geven. Soms erg verstandig, maar weet wel wat de gevolgen kunnen zijn…

Waarom je niet altijd toe moet geven in een ruzie met je vriendin

Voordat de boze brieven op de post gaan, willen we voorop stellen dat het hier gaat om toegeven dat je fout zat, terwijl je eigenlijk (voor zover jij weet) niet eens fout zat.

Een strafblad voor jezelf

Helaas creëer je met deze aanpak soms juist meer problemen dan nodig. Het probleem zit hem namelijk in het feit dat je een verwachtingspatroon creëert, dat op den duur tegen je zal werken. Hoe vaker jij fout zit, des te groter de kans is dat je in een volgende ruzie met je vriendin weer fout zit. Tenminste, zo denkt zij. Niet geheel gek natuurlijk. Iedereen maakt voor zichzelf statistieken in hun hoofd op basis van ervaring. Wanneer jij dus 8 van de 10 keer toegeeft, maakt dat het voor jouw verdediging lastiger aangezien je al een flink strafblad hebt staan. Dit zet jou automatisch al in de boevenrol en haar uiteraard niet. Van een gelijkwaardige discussie is hierdoor weinig sprake.

Ja-knikker

Daarnaast is er nog een bijkomstig nadeel op het gebied van persoonlijkheid. Door altijd toe te geven, getuigt het in haar ogen van het feit dat jij misschien een ja-knikker bent of de ruggengraat hebt van een weekdiertje. In discussies is dat al nadelig, maar het kan ook iets worden waar zij naarmate de tijd verstrijkt op afknapt. Een natte spons die alleen maar ja en sorry amen zegt, is natuurlijk niet bepaald sexy. Je verliest met elke onterechte instemming zodoende een klein stukje mannelijkheid.

Het recht om boos te zijn

Wanneer jij toegeeft dat je fout zit, erken je eigenlijk dat zij het recht had om boos te zijn. In andere woorden: jij zat fout en zij zit goed. Een lading boosheid is daarom jouw straf. Klinkt niet heel volwassen als je het zo hoort, maar in relaties is dit vaak wel hoe het loopt. Terwijl boosheid natuurlijk totaal geen fijne of volwassen manier is om problemen aan te pakken. Kinderen hebben vaak 1 schakelaar met twee modi: blij of boos. Maar volwassenen horen toch echt anders met hun gevoelens om te kunnen gaan. Boosheid zou de laatste optie moeten zijn, terwijl het bij veel stellen vaak juist de eerste is.

Positieve bekrachtiging

In de psychologie wordt gesproken van positieve bekrachtiging wanneer iemand bepaald gedrag aanleert door een positief gevolg dat voortkomt uit dat gedrag. Praktijkvoorbeeld: jullie hebben onenigheid waar jullie niet uit lijken te komen, totdat er een stimulus wordt toegevoegd, namelijk boosheid. Dit zorgt er voor dat jij schrikt en je inhoudt of haar zelfs gelijk geeft. Zij leert hierdoor dat als zij maar boos genoeg wordt, jij op den duur toegeeft. Het gevolg is dat simpele discussies hierdoor sneller in boosheid van haar kant kunnen resulteren, aangezien zij geleerd heeft dat dit haar winkansen vergroot.

We hebben het hier uiteraard over een boze dame, maar we weten natuurlijk beide dat dit twee kanten op werkt. Ook de man kan natuurlijk de boze partij zijn.

Wat te doen?

De grote vraag is nu natuurlijk wat je dan wel moet doen in een ruzie met je vriendin. Tip één is in elk geval: geef niet zomaar toe. Het is beter om jouw kant te belichten en aan te geven waarom jij bepaald gedrag vertoonde, in plaats van meteen te toe te geven dat wat jij deed fout was. Wellicht was het inderdaad fout, maar die conclusie kan zij ook trekken zonder dat jij daarvoor op de knieën zit, smekend om vergiffenis. Valt het niet direct goed wanneer jij jouw gedrag probeert te rechtvaardigen, laat haar dan eerst even afkoelen en probeer het opnieuw als de gemoederen zijn bedaard.

Probeer in elk geval te zorgen dat de boosheid verdwijnt en dat het gesprek redelijk blijft. De reden dat jij wilde toegeven, is namelijk om die boosheid te stoppen. Maar als er geen sprake is van boosheid, hoef je daar niet bang voor te zijn en kun je als volwassenen de situatie bespreken, zonder een automatische ‘sorry….’ situatie.

Ook is het goed om bij jezelf na te gaan of jouw gedrag inderdaad als vervelend kan worden beschouwd, los van hoe jij het ziet. Zelfs al heb jij gelijk; het gevoel kan bij haar nog wel gegrond zijn. Houd hier rekening mee. Je kunt dit ook aangeven door te zeggen ‘Het was niet mijn bedoeling om je dat gevoel te geven.’ Daarmee zeg je in feite dat wat jij deed bewust was alleen dat het gevolg bij haar onbedoeld was. Dat is in feite een sorry, maar op een manier die jou minder in het kwade daglicht zet.

Tot slot zou het ook kunnen dat jouw vriendin gewoon een kleine troublemaker is.  En dan moet je voor jezelf kijken of jij hier wel zin in hebt. Altijd gedoe (om niks) is nou eenmaal geen fijne omgangsvorm. Dus houd dat voor jezelf in de gaten en vergeet vooral niet de nodige dosis zelfreflectie. Niemand is perfect.

Wil je meer lezen over relaties? Lees dan deze artikelen met soortgelijke onderwerpen, zoals deze:

Situaties die een relatie op de proef kunnen stellen
Vijf tekenen dat jouw vriendin moeilijk is
Moeilijke relaties zijn als Ikea-kastjes

(Foto’s: iStock)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.