Martyn de Jong
Martyn de Jong Gezondheid 10 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

5 redenen waarom je nooit leg day moet skippen

Het internet heeft de afgelopen jaren zijn best gedaan om gymfanaten het één en ander bij te brengen over leg day. ‘Never skip leg day’, is een leuze die we nu nooit meer zullen vergeten. Maar waarom is leg day nou eigenlijk zo belangrijk? Dit zijn de 5 belangrijkste redenen waarom squats, leg curls en andere beenoefeningen in jouw trainingsprogramma thuishoren.

[FB_AANJAGER]

Meer hormonen = meer massa

De meesten van ons beseffen het niet helemaal, maar leg day doet veel meer dan alleen je beenspieren trainen. Oefeningen als squats, deadlifts en zware leg presses boosten namelijk je testosteron en hormoonwaardes naar de next level. Dit resulteert uiteindelijk in meer spiermassa, zelfs in de bovenste delen van het lichaam. De beenspieren zijn namelijk het hart van de testosteronproductie, dankzij de complexe opbouw en het formaat van de spieren. Zelfs voor je bovenlichaam is het daarom verstandig om ook je benen te trainen.

Nóg meer spierkracht

Sterkere benen en een getrainde core zullen er tezamen voor zorgen dat je kracht toeneemt op bovenlichaam-oefeningen en spierontwikkeling. Wanneer je bijvoorbeeld squats doet, zul je simultaan je rug trainen. Wanneer je dit regelmatig doet, zul je steeds meer kunnen squatten (één van de meest effectieve oefeningen uit de sportschool) en maak je jouw algehele fysiek sterker, door het feit dat de squat meerdere groepen traint.

Mentale kracht

Bij een sterk fysiek hoort natuurlijk ook een evenwichtige geest. Het trainen van de benen is dusdanig intensief, dat daadkracht en doorzettingsvermogen een vereiste zijn. Met elke rep bouw je niet alleen spieren, maar ook karakter. Ook de dagen na leg day zul je het meestal moeten bezuren en laat je zien dat je niet bang bent voor zere benen. Sla daarom nooit een training over en leer jezelf verder pushen dan bij alle andere trainingsdagen het geval is.

[Bron foto: I.huffpost.com]

“Maar ik doe al aan hardlopen!” – Nee!

Dat je 10 km kunt rennen is erg netjes, maar heeft helaas niets met leg day te maken, en dient daardoor ook zeker niet als vervanging. Bij hardlopen gebruik je jouw benen op een hele andere manier en maak je minder spiervezels kapot dan bij krachttraining. Hierdoor zul je niet- tot weinig in spiervolume toenemen. Andersom werkt het echter wel. Train je regelmatig je beenspieren, dan zul je ook betere resultaten zien met bijvoorbeeld hardlopen. Uiteraard wel pas als de godsgruwelijke spierpijn van leg day is weggetrokken.

De filter van de natuur: Symmetrie

In het mensen- en dierenrijk is symmetrie één van de belangrijkste factoren voor selectie. Wanneer jij besluit om nooit aan leg day te doen, schiet je jezelf wellicht een klein beetje in de voet. We kennen allemaal de plaatjes van mannen met een forse schouderpartij, armen als kanonnen en tandenstokers als benen op het internet verschijnen. Dit wil je niet, geloof ons.

[Bron foto’s: s13.postingimg.org]

Nog meer fitness inspiratie zien? Like Manners op Facebook!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.