Martyn de Jong
Martyn de Jong Human Interest 5 jan 2015
Leestijd: 4 minuten

8 tekenen dat je jouw relatie beter kunt beëindigen

Relaties kennen hun lastige momenten, dat zal niemand ontkennen. Toch zorgen de moeilijke momenten in je relatie ervoor dat de je er samen sterker uit komt. Desondanks zijn er ook tekenen die zwaarder wegen dan slechts een dipje of een aantal donkere dagen. Hier zijn acht van zulke tekenen, die aangeven dat het tijd is om het heft in hand te nemen wat betreft je relatie en er een punt achter te zetten.

Ze is vreemdgegaan

Veel mannen zijn vergevingsgezind als het gaat om vreemdgaan. Fijn voor de dame natuurlijk, dat ze een tweede kans krijgt; maar voor je relatie legt haar actie niet bepaald windeieren. Het feit dat ze is vreemdgegaan zegt iets over dat jullie relatie niet deugt, anders zou het niet gebeuren. Iemand vergeven is daarom nog niet genoeg. Je zult allereerst moeten kijken wat er nou eigenlijk mis is gegaan, voordat je überhaupt een tweede poging overweegt. In de meeste gevallen is er al dusdanig veel wrok, zeer en schade, waardoor een gezonde relatie erg lastig wordt. Wat garandeert je dat je haar in de toekomst wel kunt vertrouwen?

Jij bent vreemdgegaan

Uiteraard is het ook mogelijk dat jij zelf (ook) bent vreemdgegaan. Dit is natuurlijk net zo funest voor jullie relatie als wanneer zij vreemdgaat. Ga bij jezelf na waarom je het eigenlijk hebt gedaan. Was het lust, wraak, (seksuele)tekortkoming of dacht je gewoon niet na. Wat de reden ook is, elke aanleiding heeft een oorzaak. Kijk daarom goed of je jezelf en haar niet gewoon voor de gek houdt; wellicht is uitmaken hierbij een verstandige optie.

Jullie ruziën meer dan jullie praten

Hebben jullie meer en meer ruzies en discussies in jullie relatie? Betrap je jezelf op het feit dat je je regelmatig zuur voelt over (kleine) dingen en dat je geen zin hebt om op haar berichtjes, telefoontjes of vragen te reageren? Dan is deze persoon waarschijnlijk niet de juiste voor je. Het maakt niet uit hoeveel je van iemand houdt, als zij jou niet gelukkig kan maken, moet je wellicht verder zoeken naar iemand die beter bij je past. Discussies komen in elke relatie voor, maar deze moeten wel leiden tot oplossingen en niet escaleren tot ruzies.

Je bedenkt telkens excuses voor haar

Probeer je telkens haar daden te rechtvaardigen tegenover vrienden en familie? Of erger nog, praat je haar daden goed tegenover jezelf? Dan is het tijd om stil te staan bij wat er daadwerkelijk gaande is. Excuses of redenen bedenken waarom iemand steken laat vallen in een relatie, betekent eigenlijk dat je in staat bent om haar tekortkomingen in te zien, maar bang bent om deze te erkennen of er iets aan te veranderen. Een van de eerste stappen is eerlijk zijn tegenover jezelf, waardoor je eerlijk kunt zijn tegenover haar. Waarschijnlijk ben je beter af zonder.

Je zou haar willen veranderen

In een gezonde relatie haalt de één het beste uit de ander naar boven, zonder diegene te veranderen. Helaas zijn er meer dan genoeg partners die bij de ander voor irritaties, korte lontjes of algehele ongelukkigheid zorgen. Vaak zorgt dit ervoor dat je dingen liever anders zou zien. Soms kan het, maar soms zal de ander simpelweg niet veranderen. Indien dit het geval is en de problemen van dien aard zijn dat ze de kwaliteit van je relatie ernstig ondermijnen, moet je ernstig nadenken of je zo wel verder wilt.

Meer relatietips en -advies lezen? Like Manners op Facebook!

Ze blijft telkens dezelfde fouten maken

Een tweede kans betekent weinig wanneer ze niets heeft geleerd van de eerste fout. Iemand die telkens beloftes maakt om te veranderen of dingen anders te doen, maar in de praktijk hetzelfde blijft, laat je een duidelijk patroon zien dat je zo snel mogelijk moet doorgronden. Het is niet oké dat beloftes niet nagekomen worden. Ga na waarom dit haar niet lukt en of ze alle kopzorgen eigenlijk wel waard is. Op een gegeven moment is de koek natuurlijk op.

Ze heeft de relatie al opgegeven

Wanneer de tekenen van liefde en waardering zijn opgehouden, wat blijft er dan nog over? Een toegewijde vriendschap? Het leven is te kort om in zo’n relatie te eindigen op jonge leeftijd. De kans dat je behoefte zult hebben aan meer dan alleen deze variant op vriendschap is erg groot. Hierdoor vergroot je het risico dat één van jullie op den duur dingen gaat doen waar jullie spijt van zullen krijgen. Dan is het einde al in zicht.

Je voelt je altijd schuldig, maar je weet niet waarom

Probeert ze je altijd het gevoel te geven dat je iets fout hebt gedaan, maar je weet oprecht niet waarom? Er zijn nou eenmaal mensen die letterlijk op zoek naar problemen en wanneer deze er niet zijn, worden ze wel gemaakt. Dit is niet het type waarmee je een relatie wilt hebben. Kaart het aan, kijk wat er verandert en indien de situatie hetzelfde blijft, kun je misschien beter op zoek gaan naar iemand die liever uit een halfvol glas drinkt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.