Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 21 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

5 personages in The Rings of Power die je kent uit Lord of the Rings

Wist je dat er vijf personages uit The Rings of Power ook al in The Lord of the Rings te zien waren? Het is inmiddels al meer dan twintig jaar geleden dat we de eerste verfilming van de Tolkien-boeken op het grote scherm zagen (laten we dit gedrocht uit 1978 vooral vergeten). Tijd om dat geheugen op te frissen dus. We got you.

Zowel in de werkelijkheid als in de fantasy-wereld zit er een eeuwigheid tussen de serie en de trilogie. De nieuwe Amazon Prime-prequel speelt zich een paar duizend jaar voor de avonturen van Sam en Frodo af en is eigenlijk een origin-story. Niet alleen van de ‘One Ring that Rules Them All’, waardoor Sauron uiteindelijk tot tweemaal toe het onderspit moet delven. Maar ook van enkele personages uit The Lord of the Rings die een belletje zouden moeten doen rinkelen.

Vijf (on)bekende gezichten van The Rings of Power

Hieronder volgen de vijf personages uit The Rings of Power van wie je de ‘oudere ik’ kent uit The Lord of The Rings .

1. Galadriel

Galadriel, Rings of Power, Lord of the rings
Cate Blanchett (links) en Morfydd Clark (rechts) als Galadriel (Afbeelding: New Line Cinema / Prime Video / Screenrant)

In The Rings of Power wordt de machtige elf gespeeld door Morfydd (ze komt uit Wales, give her a break) Clark . Galadriel mag in de prequel dan wel een gevreesde generaal zijn, toch moet ze haar strepen duidelijk nog verdienen. In The Lord of the Rings daarentegen heeft de Lady of Lothlórien een haast mythische status verworven als het moreel kompas van Midden-Aarde. We vragen ons wel af waaruit Cate Blanchett haar inspiratie voor die rol heeft gehaald. Maar goed.

2. Elrond

Elrond, Rings of Power, Lord of the rings
Hugo Weaving (links) en Robert Aramayo (rechts) als Elrond (Afbeelding: New Line Cinema / Prime Video

In de The Lord of the Rings-trilogie is Elrond een sleutelfiguur. Hij bracht de Fellowship voor het eerst bij elkaar in Rivendell en liet zijn dochter Arwen toe om met Aragorn te trouwen. Hugo Weaving herken je waarschijnlijk ook als Agent Smith uit The Matrix. In The Rings of Power zien we een jongere en makkelijker aaibare Elrond, gespeeld door Robert Aramayo.

3. Gil-galad

Gil-galad
Mark Ferguson (links) en Benjamin Walker (rechts) als Gil-galad (Afbeelding: New Line Cinema / Prime Video)

In de proloog van Fellowship of the Ring krijgen we Gil-galad, gespeeld door Mark Ferguson, kort te zien, vechtend aan de zijde van Elrond en Isildur. Gil-galad is de laatste High-King en heeft het grootste gezag op Midden-Aarde onder de elven. Zelfs Galadriel durft niet tegen zijn orders in te gaan. De kans is groot dat we Gil-galad vaker zullen tegenkomen in The Rings of Power, waar Benjamin Walker de rol vertolkt.

4. Isildur

Isildur, lord of the rings, rings of power
Harry Sinclair (links) en Maxim Baldry (rechts) als Isildur (Afbeelding: New Line Cinema / Prime Video

De voorvader van Aragorn kreeg in de eerste Lord of the Rings-film (goed zo, je bent het gedrocht al vergeten) slechts een korte cameo, maar lijkt in de prequel-serie één van de hoofdrollen op te eisen. Maxim Baldry neemt de honneurs op zich. Wellicht herken je hem van de (kijktip!) serie Years and Years die op HBO Max te zien is.

5. Sauron

the rings of power, sauron, lord of the rings
The Dark Lord Sauron, of toch niet? (Afbeelding: Prime Video)

Last but not least. In de filmtrilogie verscheen Sauron (gespeeld door Sala Baker) voornamelijk in de vorm van een groot geel oog dat zijn blik op de verovering van Midden-Aarde had gezet. Waarschijnlijk krijgen we in Rings of Power – letterlijk en figuurlijk – een complexer personage te zien, met een mooi oorsprongsverhaal. Helaas is het nog niet bekendgemaakt wie de rol van de Dark Lord op zich zal nemen.

In tegenstelling tot wat er in de tweet hierboven wordt verteld, is dit niet Anson Boon. Na het zien van deze beelden, begonnen fans al volop te speculeren wie die blonde acteur nou was maar inmiddels hebben studiobonzen bevestigd dat het om Bridie Sisson gaat. Verder gaven ze ook nog aan te “genieten” van de wilde speculaties, maar wilden ze bevestigen noch ontkennen of Sisson daadwerkelijk Sauron zal spelen. Bovendien gaan er ook theorieën rond dat Sauron een shapeshifter zou zijn die in verschillende gedaantes (lees: personages die we al kennen) Midden-aarde onveilig kan maken. Wordt vervolgd.

Bekijk hieronder in afwachting van de reveal wat Sala Baker te zeggen heeft over zijn rol als Sauron in Lord of the Rings:

Meer Rings of Power of toch House of the Dragon?

Wil je nog meer te weten komen over deze prachtige serie? Lees dan dit artikel over wat Rings of Power gekost heeft. Of was je bijvoorbeeld al op de hoogte dat de prequel niet alleen moeite heeft met het bestrijden van Orks?

Mocht je toch meer naar de kant van House of the Dragon neigen, raden we aan je te verdiepen in dit artikel. Zo ben je volgende week tenminste niet verrast wanneer er plots een compleet andere Princess Rhaenyra op een draak vliegt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.