Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 21 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

De exorbitante waarde van de kronen die Charles en Camilla krijgen

Er is nog een andere kroon dan de Imperial State Crown die Koning Charles opgezet krijgt tijdens zijn kroning. Camilla Parker Bowles erft namelijk het exorbitant dure hoofddeksel van de Queen Mother, de moeder van Elizabeth II. Wat is de waarde van deze kronen?

Tipje van de sluier: van het geld kun je de poolkappen opnieuw bevriezen. De bedragen in dit artikel zijn geschat op de totaalwaarde aan edelmetaal en juwelen. Daaroverheen komt nog eens de historische en emotionele waarde.

Wat kost de Imperial State Crown van koning Charles?

De kroon die Charles opgezet krijgt tijdens de kroning is de Imperial State Crown. Het pronkstuk beschikt over 2.868 diamanten, 269 parels, 17 saffieren, 11 smaragden en 4 robijnen. En voorop zie je de Robijn van de Zwarte Prins. En ja, een aantal van deze juwelen zijn op dubieuze wijze bemachtigd.

wat kost de kroon, kosten, waarde,imperial state crown, koning charles, queen elizabeth
Imperial State Crown (Afbeelding: Wikimedia)

Later hebben juweliers een paar nieuwe elementen toegevoegd aan de kroon die koning Charles tijdens zijn kroning krijgt opgezet, waaronder het purperkleurige fluweel en de hermelijnenvacht. Puur op basis van de juwelen is de Imperial State Crown volgens experts 3 tot 6 miljard euro waard.

De waarde van de kroon van koningin Camilla

Camilla Parker Bowles mag zich ‘koningin’ noemen als koning Charles III gekroond is. Dat besloot Queen Elizabeth II eerder dit jaar. Daarbij erft ze de kroon van de Queen Mother, die in 2002 tijdens diens begrafenis op de kist lag.

wat kost de kroon, queen mother, koningin, kosten, waarde, camilla
De kroon die Camilla erft van de Queen Mother (Afbeelding: ANP)

Met deze kroon is Camilla wat betreft de geschatte waarde haar man Charles de baas. Het hoofddeksel beschikt over 2.800 diamanten, inclusief een peperdure Koh-i-noor-diamant van 105 karaat. De waarde van alle juwelen en het edelmetaal bij elkaar wordt door experts geschat op 10 miljard euro (1, 2).

Kijkje in de geschiedenis

Wat voor rol de kroon in de geschiedenis van Groot Brittannië speelt, zie je natuurlijk in Netflix-serie The Crown. Maar check ook zeker eens de intrigerende docu-serie The Royal House of Windsor.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.