Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 21 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Energiecrisis kost Europa al twee keer het vermogen van Elon Musk

De energiecrisis bereikt stilaan een kookpunt en Europa is zo goed als gaar. De totale kosten voor Europese regeringen zijn intussen bijna opgelopen tot 500 miljard euro. Bijna twee keer het vermogen van Elon Musk. “Dit is duidelijk niet houdbaar”.

De astronomische uitgaven zijn bedoeld om burgers en bedrijven het hoofd boven water te houden, maar zolang de gasprijs hoog blijft, zal het overheidsgeld moeten rollen. Hopelijk heb je ons artikel gelezen over hoe je kan besparen op gas om je energiekosten te verminderen, want volgens deze denktank ziet het er niet naar uit dat er beterschap op komst is.

Kosten energiecrisis rijzen de pan uit

De kosten voor de Europese energiecrisis naderen de 500 miljard euro, doordat regeringen zich haasten om de klap van de stijgende energieprijzen voor huishoudens en bedrijven te verzachten. Dat meldt de in Brussel gevestigde denktank Bruegel.

De 27 lidstaten van de Europese Unie hebben tot nu toe 314 miljard euro uitgetrokken om de kosten van de energiecrisis voor consumenten en bedrijven op te vangen. Het Verenigd Koninkrijk heeft daarnaast 178 miljard euro toegewezen, blijkt uit de ramingen van Bruegel.

“Aanvankelijk bedoeld als een tijdelijke reactie op wat een tijdelijk probleem had moeten zijn, zijn deze maatregelen in Europa explosief gegroeid en zijn ze structureel geworden”, zegt Simone Tagliapietra, onderzoeker bij Bruegel. Volgens hem zullen er nog meer maatregelen volgen aangezien de energieprijzen hoog blijven. “Dit is duidelijk niet houdbaar vanuit het oogpunt van de overheidsfinanciën.”

Sombere vooruitzichten in Europa

De extra kosten, die goed zijn voor 1,7 procent van het bruto binnenlands product van de EU, komen op een moment dat de Europese landen al worstelen met een oplopende inflatie en sombere economische vooruitzichten. De stijgende kosten van de energiecrisis dreigen volgens Tagliapietra ook de economische verschillen tussen de EU-lidstaten te verdiepen.

“Dit niveau van interventies in de energiemarkt brengt ook een risico met zich mee van fragmentatie in Europa. Landen met meer fiscale ruimte zullen de energiecrisis beter weten te doorstaan doordat ze hun buurlanden kunnen verslaan in de strijd om de beperkte energiemiddelen tijdens de wintermaanden”, aldus Tagliapietra. Het is volgens de onderzoeker dan ook belangrijk om een beleid te ontwikkelen waarmee de houdbaarheid van de EU-begroting wordt verzekerd en waarin alle landen samenwerken.

Het vermogen van Elon Musk

Nee, zelfs Elon Musk zou in zijn eentje de energiecrisis in Europa niet kunnen bekostigen. Zijn vermogen wordt op dit moment geschat op 268 miljard dollar, ongeveer de helft van de Europese kosten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.