Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Eten & Drinken 24 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

5 oer-Hollandse whisky’s voor een Nederlandse prijs

De whisky’s die we wekelijks behandelen komen veelal uit het Verre-Oosten, Schotland of Amerika, maar we hebben eigenlijk nog nooit in onze eigen achtertuin gekeken. Ook in ons kleine kikkerlandje stookt men whisky, en dat zijn niet de minste. Daarom hebben we ditmaal vier overheerlijke oer-Hollandse whisky’s met een echte Nederlandse prijs. Ons kent ons en het mag natuurlijk niet te veel kosten. 

Frysk Hynder Single Malt Wine Cask, € 39,95

Nederlandse Whisky

Frysk Hynder (Friesch Paard) is ontstaan bij bierbrouwers Aart en Marianne van der Linde. Aart ging enige tijd in de leer bij een Schotse distilleerder en kwam terug met de kennis en inspiratie om eigen whisky te gaan stoken. De single malt Wine Cask is een van de eerste soorten die hij stookte. De whisky wordt gedistilleerd uit een speciaal bier, welk gebrouwen is uit gerookt mout. De drank is wonderbaarlijk genoeg niet zwaar en rokerig, maar eerder mild en kruidig. De rokerige aroma’s zijn zeker aanwezig, maar je wordt vooral verrast door de fruitige afdronk.

Frysk Hynder Cask Strength, € 57,50

Nederlandse Whisky
Let goed op, deze fles is slecht te onderscheiden van de Frysk Hynder Single Malt Wine Cask

Dit paradepaardje uit Friesland is één van Nederlands belangrijkste whisky’s. Zoals al vermeld is de stoker van oudsher een bierbrouwer, dat maakt dit product een flinke prestatie. De single malt heeft een unieke smaak. Het whiskydistillaat is na het stoken opgeslagen in een eikenhouten vat afkomstig uit Spanje of Frankrijk. In deze vaten zijn dranken als cognac, wijn of sherry gelagerd. Dit geeft de Cask Strength zijn kenmerkende smaak. Je bespeurt vooral cognac, maar het gouden goed doet ook denken aan gedroogd fruit en honing.

Zuidam Millstone 5 years Single Malt, € 41,95

Nederlandse Whisky

De Zuidam distilleerderij uit het Brabantse Baarle-Nassau maakt zijn whisky’s op een traditionele manier. Het is begonnen als familiebedrijf, maar het bestaat pas sinds 1975. Het is één van de bekendere distilleerderijen in Nederland en werken van tijd tot tijd samen met internationale whisky-stokers. De Zuidam Millstone is een vijf jaar oude single malt. De fruitige smaken die je snel proeft wisselen perfect af met een hintje vanille.

(Zuidam) Millstone 10 Years Single Malt American Oak, € 49,95

Nederlandse Whisky

Volgens velen is dit het vloeibare goud waar Nederland echt trots op mag zijn. De whisky heeft tien jaar op Amerikaanse eikenvaten gelegen. In dit rijpingsproces trok de rokerige smaak uit het hout subtiel in de drank. Op de tong is deze single malt een ware smaak explosie. De liefhebber van volle whisky zal versteld staan door de afwisselende smaken van karamel, zoethout, kruiden, kokos en ahornsiroop. Als je al deze smaken een paar keer door de mond hebt laten rollen word je nog getrakteerd met een lange, fruitige afdronk.

(Zuidam) Millstone Rye 100, € 49,95

Nederlandse Whisky

Noem het gerust valsspelen. In deze rubriek pakken we enkel grote merken voor een klein prijsje op. Er zijn nu eenmaal niet zoveel grote whisky-merken in Nederland die ruim te koop zijn. Zuidam opereert veelal onder de noemer Millstone. De Rye 100 is een tien jaar oude whisky met een volle smaak. De whisky is gemaakt met graan, rogge en mais. In de mond proef je een volle smaak die duidelijk hint naar honing en hij heeft een licht-peperige afdronk.  Op de neus ervaar je een geurenpalet van eiken, kruiden en citrusvruchten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.