Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Eten & Drinken 17 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

5 unieke, tongstrelende Japanse whisky’s onder de 50 euro

Whisky komt uit bijna alle windstreken. Hoewel we onderhand best bekend zijn met Ierse whiskey’s en Amerikaanse bourbons, hebben we ons nog niet verdiept in de Japanse traktaties. Daarom zochten wij naar vijf heerlijke Japanse whisky’s met een prettig prijskaartje. 

Vergeet Bitcoin! Je kunt net zo goed investeren in deze Japanse whisky

Whisky, japanse

Nikka maakt veelal de bekendste Japanse whisky’s. De Nikka form the Barrel is een blend, afkomstig van het Japanse eiland Hokkaido. De Nikka is een blend van gerijpte malt whisky en graanwhisky. De geur doet denken aan citrusvruchten en hout. Omdat hij direct uit het vat wordt gebotteld ruik je de houtige aroma’s goed. De volle, rijke smaak bevat zachte tonen van mokka, vanille en chocolade.

Akashi White Oak Blended, € 26,74

Whisky, japanse

De Nikka from the Barrel is vol en rijk. Hij is stevig en warm, maar niet zo fris. De liefhebber van een zacht-frisse whisky prefereert eerder een Akashi. Japan is van alle markten thuis, dat proef je terug in de White Oak Blended. Het aroma is fruitig en fris, maar je bespeurt ook lichte houttonen. De whisky verrast vooral op de tong. Velen omschrijven hem als zoet met een hintje citrus en vanille, met een peperige afdronk.

Whisky, japanse

Bij de eerste nip weet je direct waarom de Japanners grootmeesters zijn in het maken van goede whisky. Deze blended malt is een kunstwerk en een feest voor alle zintuigen. De smaak is warm en rijk. Hij heeft een rijpingsproces van gemiddeld tien jaar. In die jaren wordt de drank in verschillende vaten opgeslagen, waaronder sherryvaten. Dit geeft de blended zijn rijke smaak van rood fruit en geglazuurde kersentaart. De afdronk is fruitig met een fris vleugje munt.

Kirin Fuji Sanroku, € 38,95

Whisky, japanse

Voor een volle, ronde smaaksensatie moet je bij Kirin zijn. Deze kenmerkt zich als een warme whisky die een goede balans weet te vinden tussen zoet en kruidig. In deze blended vind je toetsen van karamel, chocolade en vanille die vrij lang op de tong blijven hangen. Uiteindelijk word je verrast door een zacht-kruidige afdronk.

The Tottori Bourbon Barrel, € 38,95

Whisky, japanse

De beste traktaties bewaar je tot het laatst, dat geldt ook voor deze unieke blended van het merk Tottori. Hij rijpte drie jaar lang in bourbon vaten. De goudkleurige goedheid is daardoor een mooi voorbeeld van subtiliteit. Je ruikt het Amerikaanse Eikenhout. De whisky heeft een zachte, rokerige aroma. De smaakervaring is een ongeëvenaarde combinatie van karamel en vanille, met een middellange doch intens zachte afdronk.

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.