Martyn de Jong
Martyn de Jong Kleding 21 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Zo krijg je die vervelende zweetgeur uit jouw kleding

Jouw lievelingsshirt: het liefst trek je hem elke dag aan. Je gaat er goed mee om en wast hem keurig op dertig graden, maar na verloop van tijd merk je dat bij de oksels een situatie is ontstaan die jouw neusgaten geen plezier doet. Om precies te zijn: er komt een bijzonder penetrante zweetlucht onder de armgaten van jouw shirt vandaan.

Zodra je jouw shirt uittrekt, merk je dat er uiteraard niets aan de hand is met jouw persoonlijke hygiëne. Niet iedereen zal er even veel last van hebben, maar de regelmatige zweters onder ons zullen dit vervelende probleem zeer zeker kennen. De oorzaak is dat er na verloop van tijd bacteriën in jouw shirt komen te zitten, die je er met geen mogelijkheid uit krijgt.

Wassen, extra heet wassen, stomen of strijken; het doet allemaal niets. Deze bacteriën hebben het nadeel dat als ook maar één druppel (geurloos) okselzweet met hen in aanraking komt, er meteen een fikse zweetlucht zal ontstaan. Met name sportshirts zijn hierdoor na verloop van tijd rijp voor de prullenbak.

Dus hoe krijg ik die zweetgeur uit mijn kleding?

De enige écht werkende oplossing is gelukkig erg doeltreffend en kost nog minder dan een euro. Namelijk: Kristal Soda. Dit spul doodt alle bacteriën in één klap en is volledig veilig voor jouw kleding (alle kleuren). Het gaat hier dus niet om baksoda, maar echte kristalsoda. Van merken als Driehoek en Tricel. Je vindt het gewoon in de supermarkt bij de reinigingsmiddelen. Dit is hoe het spul werkt:

Benodigdheden

1 emmer/wastafel
Kristal Soda
lauw water
Kommetje

Handelingen:

Neem het kommetje en vul deze met wat lauw water. Gooi er een flinke hoeveelheid soda in totdat het water wittig/troebel van kleur wordt.
Neem vervolgens het shirt en maak de oksels nat met jouw lauwe sodamengsel. Breng nog wat extra soda aan, rechtstreeks uit de zak. Wrijf dit er goed in bij beide oksels en leg het shirt vervolgens een half uurtje in een lege emmer of wastafel.

Na een half uur doe je er voldoende koud water bij totdat het shirt volledig ondergedompeld is. Wacht wederom een half uur, wring het water er uit en was het shirt zoals je dat normaal gesproken doet.

Dat was alles. Je shirt ruikt weer als nieuw en blijft hierdoor (voorlopig) uit de prullenbak. Sportkleding kan voortaan eeuwig mee en je hoeft je nooit meer te schamen voor die vervelende okselgeur.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.