Jan
Jan Food & Drinks 16 mei 2018

Vergeet Bitcoin! Je kunt net zo goed investeren in deze Japanse whisky

Meer dan vijfhonderd jaar geleden beseften sommige kerels in Schotland dat als je wat gerst kookt en een paar eenvoudige stappen volgt, je een brouwsel kunt maken dat een ongelooflijk lekkere smaak kent. Alleen voor echte mannen dus. Wellicht wilden ze niet dat hún drank in andermans kelen terecht zou komen. Toch is dat gebeurd. Zo wordt whiksy niet langer exclusief in Ierland of Schotland gebrouwen.

Het verlangen van het Britse Rijk om zoveel mogelijk landen te koloniseren, leidde ertoe dat de drank werd geïntroduceerd in talrijke regio’s over de hele wereld. Die ontwikkeling leidde er toe dat er in de afgelopen paar eeuwen veel variaties in whisky zijn ontstaan.

Subtiele whisky met karakter

De Schotse variëteit wordt grotendeels bepaald door de bodem en de manier van stoken, terwijl de Amerikaanse bourbon naar verhouding zoeter is doordat men mais gebruikt. Hoewel een paar landen de markt voor whisky de afgelopen eeuwen hebben gedomineerd, is er eentje die een beetje onder de radar vliegt: Japan.

Het mooie aan whisky is dat je kunt proeven hoe veel afwijkende smaken er zijn. De Japanse whisky is subtiel, zacht met lichte zoete tonen en een beperkte rokerigheid. Geheel anders dan de Ierse of Schotse varianten.

https://www.manners.nl/5-award-winnende-single-malt-whisky/

Als je de kans niet hebt gehad om de Japanse whisky te proeven, dan is het wellicht slim om een beetje haast te maken. Volgens Forbes heeft Suntory, de distilleerderij die de hooggewaardeerde Hibiki maakt, aangekondigd dat ze de productie van de 17-jarige variatie vanwege de torenhoge vraag zullen staken. Suntory was eerder gestopt met produceren van zijn 12-jarige variant in 2015 en heeft sindsdien alleen flessen van 17 jaar en ouder op de plank liggen.

Japanse alternatieven blijven beschikbaar

Als je op zoek bent naar een alternatief, dan heeft de Nikka-distilleerderij ook een aantal andere (lees: jongere) varianten. Als het je echter lukt om een echte Hibiki te pakken te krijgen, koop hem dan. Zelfs als je geen whiskydrinker bent, want deze flessen gaan mogelijk een stuk meer waard worden.

Reageer op artikel:
Vergeet Bitcoin! Je kunt net zo goed investeren in deze Japanse whisky
Sluiten