Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 21 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Met de 4-7-8 methode slaap je in 1 minuut dankzij de oude hindoes

Je hebt vast wel eens gehoord van de 4-7-8 ademhalingstechniek om beter te slapen. Alles over de simpelste vorm van meditatie, die we danken aan de oude hindoes en bijdraagt aan een betere nachtrust.

Van de oude hindoes tot de bekende Nederlander die zichzelf een klysma gaf in het Vondelpark. Zowel wijze als minder wijze lieden gebruiken de kracht van ademhaling om hun geest mee tot rust te brengen. In dit artikel leren we je de eenvoudigste ademhalingstechniek waarmee je niet alleen snel inslaapt, maar ook alle andere gezondheidsvoordelen van meditatie meepikt.

De oude hindoes en dokter Weil

Het klimaat, de Russen of − in het geval van ondergetekende − de diarree van de kat die maar niet overgaat. Er is altijd wel iets om ‘s nachts wakker van te liggen. Gelukkig ontdekten de oude hindoes duizenden jaren geleden al dat onze ademhaling de sleutel is tot stressvermindering en snel inslapen. Hieruit is de 4-7-8 ademhalingstechniek ontstaan.

Dokter Andrew Weil, van de University of Arizona for Integrative Medicine, heeft de techniek voor betere nachtrust verder geoptimaliseerd. Hij noemt de methode “een natuurlijk kalmeringsmiddel voor het zenuwsysteem”.

Snel slapen dankzij de 4-7-8 methode

Simpel gezegd bestaat de 4-7-8 ademhalingstechniek uit 4 seconden inademen, 7 seconden vasthouden en 8 seconden weer uitademen. En veel moeilijker dan dat valt het eigenlijk niet te maken. Als het goed is, lig je binnen 60 seconden te slapen, aldus de mensen die erbij zweren.

Zo voer je de 4-7-8 ademhalingstechniek uit:

  1. Adem eerst helemaal uit door je mond
  2. Doe je mond dicht en adem in door je neus, terwijl je tot vier telt
  3. Hou je adem in voor zeven seconden
  4. Adem uit door je mond, terwijl je tot acht telt

Herhaal dit in totaal vier keer. Als het goed is voel je je hartslag vertragen en je gedachtestroom tot stilstand komen, waarmee je de belangrijkste voorwaarden schept om in snel slaap te vallen. De 4-7-8 ademhalingstechniek staat hierdoor bekend als de ‘relaxing breath’.

Simpele meditatie tegen stress

Wie zich gestrest voelt, heeft een overactief sympathisch zenuwstelsel − het systeem dat verantwoordelijk is voor de vecht-of-vlucht-reactie. Dit zorgt voor een hoge hartslag en een snelle en oppervlakkige ademhaling, die funest zijn voor je nachtrust. 

Meditatie helpt bij het activeren van het parasympathische zenuwstelsel − het systeem van het rusten en verteren. Hiermee wordt ook de activiteit in het sympathische zenuwstelsel afgeremd. Wie minder strest, heeft minder ontstekingsreacties in het lichaam en wordt minder ziek.

Meditatie is de makkelijkste manier om stress te verminderen, en de 4-7-8 ademhalingstechniek is de makkelijkste manier om te mediteren. Ideaal dus voor mensen die hier nog geen ervaring mee hebben.

Arie Boomsma’s tip voor een beter nachtrust

Geen vertrouwen in de oude hindoes, maar wel in Arie Boomsma? Check dan zijn enigszins vreemde tip voor een betere nachtrust. Oja, Erling Haaland zweert ook bij die Spartaanse manier van slapen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.