Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Eten & Drinken 11 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

2021 was het jaar van de vega kip: de thuisbezorgd-trends op een rij

Alleen open voor afhalen, een avondlockdown en veel onzekerheid. Dit jaar heeft de voedselsector behoorlijk wat klappen gekregen, wat zorgt voor een aantal verrassende verschuivingen wat betreft thuisbezorgd-trends.

Afgelopen week lanceerde Thuisbezorgd het Food Trends-rapport van 2021. In het rapport lezen we over de trends en ontwikkelingen van afgelopen jaar op gebied van smaak, eten en bestelgedrag. Uit die gegevens kunnen trends voor volgend jaar voorspeld worden. Wat we kunnen verwachten? Vooral veel (vegetarische) kip.

Waarom (vega) kip als food trend?

Food Trendwatcher Gijsbrecht Brouwer laat weten: “Typisch voor de trends van 2022 is de rol die kip inneemt op het menu. Van creatieve nieuwe bereidingen zoals Korean Fried Chicken tot plantaardige kipburgers en kip als proteïne-booster in poké bowls; alles draait om kip. De veelzijdigheid en mogelijkheden van kip en plantaardige kip zorgen voor een ware hoenderhausse het komende jaar.”

Kijkend naar het aanbod van vleesvervangers in de supermarkt, kunnen we inderdaad concluderen dat de nep-kip er qua smaak en textuur vaak met kop en schouders bovenuit steekt. Plantaardige kip is vaak niet van de echte te onderscheiden, en dat biedt mogelijkheden.

Daarnaast weten we dat kipfilet een proteïnebommetje is. In een maatschappij waar gezond eten steeds vaker centraal staat, is kip dus geen verkeerde optie. In 100 gram kipfilet zit 31 gram eiwitten. Genoeg eiwitten binnenkrijgen is belangrijk, zeker voor sporters. Kip, rijst en broccoli is niet voor niets een klassieke maaltijd voor spierbundels.

Spieren kweken? 12 vegetarische voedingsmiddelen vol eiwitten

Kip met een twist

Met een stukje gebakken kipfilet kom je echter niet meer door de keuring. Kip met een twist is dé trend van afgelopen jaar geweest. Gerechten als Korean Fried Chicken, kip katsu of buttermilk chicken burgers verschenen op verschillende plekken op het menu. Zo blijkt maar weer dat kip echt het meest veelzijdige stukje vlees is, zelfs anno 2021 nog.

Trek gekregen? Hieronder drie lekkere en simpele gerechten.

Andere thuisbezorgd-trends in 2021

In het trendrapport laat Thuisbezorgd weten dat consumenten steeds meer gerechten en drankjes kiezen die niet alleen lekker, maar vooral ook gezond zijn. Die shift van ongezond naar gezond is overigens nog niet helemaal doorgevoerd: de meest bestelde gerechten zijn nog steeds friet, hamburgers en pizza. Wel kiezen we steeds vaker de vegetarische en veganistische opties. De meest bestelde pizza? Dat blijven de margarita en pizza salami.

Ook bestelden we afgelopen jaar vaker voor andere momenten dan het avondeten. Koude gerechten voor het ontbijt of de lunch waren populair. Denk aan overnight oats, poké bowls en sandwiches.

Een andere thuisbezorgd-trend is dat eten vaker een belevenis wordt. Pizza’s worden bezorgd in een mooi geïllustreerde pizzadoos, er zit een handgeschreven briefje van de chef bij, en sommige restaurants delen zelfs een muziekafspeellijst of een aanbeveling voor een film bij het gerecht. Eten bestellen wordt hierdoor echt een beleving in plaats van snel.

Bekijk hier alle lijstjes van Thuisbezorgd.

10 functionele voedingsmiddelen in je strijd tegen een buikje

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.