Felix Decavel
Felix Decavel Boeken 8 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

1984 en vijf andere dystopische boeken die vandaag relevant zijn

Kan iemand ons wakker maken of leven we daadwerkelijk in een dystopische wereld zoals in het boek 1984? Het klimaat gaat naar de knoppen, een virus zwaait de plak, stinkend rijke kapitalisten willen de ruimte koloniseren en een losgeslagen dictator houdt Europa in zijn greep. Het lijkt wel op één van de zes dystopische boeken hieronder.

Hopelijk kan Big Brother alleen maar meekijken en niet meelezen. In ieder geval bieden we onze verontschuldigingen aan, mochten de verkeerde mensen inspiratie halen uit dit lijstje van onheilspellende en dystopische boeken die anno 2023 even relevant zijn als de dag van de eerste druk.

Dystopische boeken die anno 2023 relevant zijn

Laten we beginnen met de Bijbel der dystopische boeken.

1984 van George Orwell

Ondanks dat Nineteen Eighty-Four in 1948 geschreven is, zijn er akelig veel voorspellingen van George Orwell die steeds dichter bij de werkelijkheid komen te liggen. Censuur, onbestaande privacy en fake news zijn schering en inslag in het sombere en dictatoriale Groot-Brittannië genaamd Airstrip One.

dystopische boeken, 1984
(Afbeelding: Penguin Publishing)

Koop 1984 in het Engels of in het Nederlands.

A Brave New World van Aldous Huxley

Als 1984 de Bijbel der dystopische boeken is, dan is A Brave New World het Oude Testament. Huxley schreef het sciencefictionboek als een reactie op de economische crisis en de Grote Depressie van de jaren 30 in de vorige eeuw. Hij kwam op het idee na het lezen van de biografie van Henry Ford, de uitvinder van het automerk en de vader van het moderne kapitalisme. In het verhaal is ‘Ford’ de God die iedereen aanbidt.

brave new world, dystopische boeken
(Afbeelding: Vintage Classics)

Koop A Brave New World op bol.com in het Engels of lees Heerlijke nieuwe wereld in het Nederlands.

Fahrenheit 451 van Ray Bradbury

In het Amerika van Fahrenheit 451 zijn alle boeken in de illegaliteit verdwenen. Elk boek dat gevonden wordt, moet door de brandweer in de fik gestoken worden. Het hoofdpersonage is zelf een brandweerman die gedesillusioneerd ontslag neemt. Volgens Bradbury is het verhaal een metafoor voor het onderdrukken van literatuur door massamedia.

Fahrenheit 451, dystopische boeken
(Afbeelding: Ithaki)

Koop Fahrenheit 451 in het Engels of lees het boek in het Nederlands.

Do Androids Dream of Electric Sheep? van Philip K. Dick

Do Androids Dream of Electric Sheep? gaat over een post-apocalyptisch San Francisco na een nucleaire oorlog. Een premiejager maakt jacht op zes ontsnapte androids. Komt het verhaal je bekend voor? Dat is waarschijnlijk omdat de film Blade Runner op het dystopische boek gebaseerd is.

do-androids-dream-of-electric-sheep, dystopische boeken
(Afbeelding: Doubleday Science Fiction)

Koop Do Androids Dream of Electric Sheep? op bol.com in het Engels of lees De elektrische nachtmerrie in het Nederlands.

A Clockwork Orange van Anthony Burgess

A Clockwork Orange is niet alleen het magnum opus van regisseur Stanley Kubrick, maar ook van schrijver Anthony Burgess. Dit dystopische boek is deels geschreven in een eigen uitgevonden straattaal ‘Nadsat’, een soort mengelmoes van Engels, doorspekt met woorden uit Slavische talen. Vooral opmerkelijk is dat je de aanstekelijke taal naargelang het verhaal vordert, als lezer ook steeds beter zelf beheerst.

Koop A Clockwork Orange in het Engels of lees Boze jongens in het Nederlands.

La Peste van Albert Camus

Met slechts 44 lentes op de teller mag filosoof Albert Camus zich de de tweede jongste winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur ooit noemen. Dat heeft de Franse pied-noir (letterlijk vertaald zwartvoet; een blanke Fransman geboren in de voormalige maghrebijnse kolonies) onder meer te danken aan de existentiële klassieker La Peste. Zoals de titel doet vermoeden gaat het fictieve verhaal over de builenpest die plots opduikt in de Frans-Algerijnse stad Oran. De situatie loopt al snel uit de hand en de personages worden geconfronteerd met hartverscheurende morele keuzes. Staat het belang van het algemeen goed voorop of redden ze het eigen hachje? Niet toevallig werd het boek uit 1947 tijdens de lockdown van 2020 opnieuw een bestseller.

La peste, albert camus
(Afbeelding: Gallimard)

Koop La Peste op in het Frans, lees De pest in het Nederlands of in het Engels.

Meer dystopische boeken?

Wil je nog meer inspiratie voor het schrijven van je dystopische roman à la 1984? Lees dan hier welke sciencefictionboeken je sowieso gelezen moet hebben. Of check de vijf must-reads volgens Bill Gates.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.