Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 8 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

11 onbetaalbare looks van Nederlandse voetballers in de jaren 90

Wat waren de jaren 90 eigenlijk mooi. Geen social media en selfies. Op een luie manier waren Nederlandse voetballers de influencers van toen. Eén keer per jaar een gala, af en toe poseren voor een krant of tijdschrift, en dat was het dan ook. Een Nederlands elftal aan ‘nineties looks’.

Geen misselijk team overigens, zij het een tikje aanvallend. We komen uit op een 1-2-2-2-4 opstelling, hopelijk leest Ronald Koeman niet mee.

Voetballers, de luie influencers van de jaren 90

Applaus voor: Ed de Goeij; Ronald Koeman, John de Wolf; Clarence Seedorf, Erwin Koeman; Ruud Gullit, Dennis Bergkamp; Regi Blinker, Marco van Basten, Patrick Kluivert en Marc overmars. Een kijkje op het niet bestaande Instagram van de jaren 90.

John de Wolf en Regi Blinker

looks, nederlandse voetballers, jaren 90, john de wolf, regi blinker
Bron: ANP

John de Wolf en Regi Blinker zijn de eerste namen die opkomen als je denkt aan het Feyenoord van de jaren 90. John de Wolf had met zijn house-shirt, leren jas en bordeaux rode jeans zo de catwalk op gekund. Regi Blinker ook trouwens, in zijn Levi’s jeans, colbert met schoudervullingen en cowboy-shirt. Het duo kwam niet net uit de RoXY gestuiterd, maar arriveerde zo in Noordwijk, voor een interland tegen San Marino.

Dennis Bergkamp

looks, nederlandse voetballers, jaren 90, dennis bergkamp
Bron: ANP

Dennis Bergkamp op een voetbalveld was een vorm van kunst. In iedere goal die hij maakte, zat schoonheid verscholen; van zijn iconische stiftbal tegen RKC tot de balletvoorstelling tegen Newcastle United. Naast het veld was Dennis Bergkamp ingetogen en dat gold ook voor zijn looks. Op die ene avond in 1993 na, toen hij werd uitgeroepen tot speler van het jaar. Hij had niet misstaan in de jaren 90-serie Beverly Hills, 90210.

Ruud Gullit

looks, nederlandse voetballers, jaren 90, ruud gullit
Bron: ANP
looks, nederlandse voetballers, jaren 90, ruud gullit
Bron: ANP

Er is altijd een baas boven alle andere bazen en meestal is dat Ruud Gullit. Die spijkerjas van Calvin Klein doet het nu nog beter dan in de jaren 90.

Patrick Kluivert en Clarence Seedorf

looks, nederlandse voetballers, jaren 90, clarence seedorf, patrick kluivert
Bron: ANP

Patrick Kluivert en Clarence Seedorf in Last Dance-stijl. In de jaren 90 gingen Nederlandse voetballers nog in pak op reis. Yuppie-chique is overigens weer helemaal in.

Marco van Basten

looks, nederlandse voetballers, jaren 90, marco van basten
Bron: ANP

Helaas moest Marco van Basten in 1995 op 30-jarige leeftijd al afscheid nemen. Zijn enkel was definitief naar de gallemiezen. De laatste twee jaren van zijn carrière kwam hij nauwelijks nog aan spelen toe, maar tijdens zijn afscheid bij AC Milan in San Siro zat het stadion tot de nok toe gevuld. Liters water druppelden over de wangen van de milanista op de tribune, medespelers en in het bijzonder trainer Fabio Capello. Het outfit dat Marco van Basten destijds droeg, is inmiddels iconisch; bruin suede jack, no-nonsense spijkerbroek, roze shirt, leren gespschoenen.

Ed de Goeij

Ed de Goeij, looks, nederlandse voetballers, jaren 90
Bron: ANP

De puffer coat is een van die modetrends die altijd weer terugkomt. Kun je zien hoever Ed de Goeij zijn tijd vooruit was.

Ronald Koeman en Erwin Koeman

ronald koeman, erwin Koeman, looks, nederlandse voetballers, jaren 90
Bron: ANP Archief

Dan twee bijna identieke looks uit het begin van de jaren 90. Vlak voor het voor Oranje dramatisch verlopen WK 1990 in Italië ontdekten Erwin en Ronald Koeman de Ray-Ban. Klein beetje groene gel in het haar en klaar.

Marc Overmars

looks, nederlandse voetballers, jaren 90
Bron: ANP Archief

Tegenwoordig kennen we Marc Overmars van zijn buikje waarop hij nog wel eens een schuiver maakt en zijn geslachtsdeel dat hij nog wel eens in de rondte wil appen. In 1995 was hij nog volledig afgetraind. In deze look verscheen hij dat jaar bij Sportfreaks, een programma van Harry Vermeegen en Henk Spaan. Wollen turtleneck, vestje, brylcreem. Top.

modetrends, jaren 90, subculturen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.