Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 8 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

5 must-read boeken die Bill Gates tipt voor de zomer van 2022

Eén van de eigenschappen die succesvolle mensen gemeen hebben? Ze lezen veel. Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde miljonair minstens twee boeken per maand leest? Bill Gates spant de kroon; hij staat erom bekend elke week minstens één boek te lezen. Nu deelt hij zijn tips. Deze boeken zijn wat Bill Gates betreft een must read deze zomer.

Van sciencefiction tot een boek dat uitlegt hoe de wereld echt werkt. Dit zijn de favorieten van Bill Gates in 2022.

Boekentips van Bill gates: 5 tips voor deze zomer

Elk jaar deelt Bill Gates zijn favoriete boeken op zijn blog Gates Notes. Bij het samenstellen van de lijst dit jaar realiseerde hij zich dat de onderwerpen van zijn boekentips nogal zwaar kunnen aanvoelen.

Hoewel de boeken op het eerste gezicht niet echt vakantiemateriaal lijken, belooft hij dat het wel meevalt. Volgens hem kunnen de schrijvers allemaal ‘een lastig onderwerp pakken en het boeiend maken, zonder de complexiteit op te geven’.

1. The Power – Naomi Alderman

Dit boek was oorspronkelijk een tip van zijn oudste dochter en in zijn blog vertelt Bill Gates dat hij blij is dat hij de tip heeft opgevolgd. The Power is een sciencefictionboek, waarin vrouwen opeens dodelijke elektrische schokken uit hun handen kunnen laten komen.

Dit scenario wordt slim gebruikt om thema’s als gendergelijkheid en rollen aan te stippen. “Toen ik The Power las, werd het misbruik en onrecht dat veel vrouwen ervaren me nog veel duidelijker”, zegt hij.

2. Why We’re Polarized – Ezra Klein

Als tweede boek raadt de multimiljardair een boek aan over Amerikaanse politiek en psychologie. “Over het algemeen ben ik optimistisch over de toekomst, maar er is één ding dat mijn optimisme tempert: de toenemende polarisatie in Amerika, vooral als het om politiek gaat”, legt hij uit.

3. The Lincoln Highway – Amor Towles

In 2019 stond het vorige boek van Amor Towles ook op z’n lijst met boekentips, maar dit vervolg vond Bill Gates zo mogelijk nog beter. Het boek speelt zich af in 1954 en gaat over twee broers die van Nebraska naar Californië rijden om hun moeder te zoeken.

Een persoon uit het verleden van één van de broers gooit roet in het eten. “Met het boek wil Towles laten zijn dat onze persoonlijke reizen nooit zo lineair of voorspelbaar zijn als we zelf denken”, zegt hij.

4. The Ministry for the Future – Kim Stanley Robinson

The Ministry for the Future is ook een sciencefictionboek. Of eigenlijk: een cli-fi, een ‘climate fiction’ boek. Het speelt zich af in de nabije toekomst en gaat over een organisatie die vecht tegen klimaatverandering. “Dit boek staat vol met fascinerende ideeën en mensen”, legt Bill Gates uit.

5. How the World Really Works – Vaclav Smil

Als de ondertitel ‘The Science Behind How We Got Here and Where We’re Going’ je niet overtuigt, doet de review van Bill Gates dat wel. “Een meesterwerk van één van mijn favoriete schrijvers”, zegt hij.

Bill Gates heeft alle boeken van Vaclav Smil gelezen en gaf ooit toe dat hij ‘op nieuwe boeken van Smil wacht op dezelfde manier als sommige mensen wachten op nieuwe Star Wars-films’. In zijn huidige blog geeft Bill Gates toe dat de meeste van de boeken als schoolboeken lezen, maar dat deze bedoeld zijn voor een groter publiek.

Onze top 10 sciencefiction-boeken: van Dune tot Hyperion

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.