Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 21 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Zorgtoeslag versoepeld: dit mag je in 2023 verdienen en bezitten

Veel Nederlanders laten geld liggen, waar zij in de praktijk wel degelijk recht op hebben. Zo is de inkomensgrens voor mensen die aanspraak kunnen maken op zorgtoeslag dit jaar verruimd, waardoor méér mensen in aanmerking komen. Ken jij de voorwaarden, om in aanmerking te komen voor maximaal 1.848 euro zorgtoeslag dit jaar?

Naast hogere levenskosten in zijn algemeenheid zijn dit jaar ook de zorgpremies flink omhoog gegaan. Om die bedragen te compenseren, heeft Rijksoverheid de inkomensgrenzen die bepalend zijn voor de zorgtoeslag dit jaar verruimd.

Zorgtoeslag is inkomensafhankelijk

In Nederland is de zorgtoeslag inkomensafhankelijk. Dat betekent dat de hoogte van de zorgtoeslag wordt bepaald op basis van de hoogte van het inkomen. Het maximale bedrag dat je kunt ontvangen is 1.848 euro op jaarbasis, wat gelijk is aan 154 per maand.

Daarnaast zijn er inkomensgrenzen gesteld, die bepalen of je überhaupt voor zorgtoeslag in aanmerking komt. In 2023 is die inkomensgrens verruimd tot 38.520 euro. Die grens fors opgeschoven: in 2022 was het maximaal inkomen om aanspraak te maken op zorgtoeslag nog gelijk aan 31.998 euro op jaarbasis.

Het maximale vermogen

Naast de inkomensgrens geldt er ook een maximaal vermogen, om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Bij dit vermogen hoort onder andere je spaargeld, maar bijvoorbeeld ook beleggingen of aandelen. Ook dit bedrag is in 2023 hoger dan in 2022. Waar je in 2022 – zonder toeslagpartner – nog een vermogen van 120.020 euro mocht hebben, is dit in 2023 verhoogd naar 127.582 euro.

Heb je een toeslagpartner? Dan is het bedrag nóg hoger. In dat geval mag je in 2023 een vermogen hebben 161.329 euro om alsnog een beroep te doen op zorgtoeslag.

De toetsingsdatum

Het vermogen dat je hebt op 1 januari is bepalend voor je zorgtoeslag. Mocht je op 1 januari 2023 nog een vermogen hebben gehad dat boven de grens van 127.582 euro uitsteeg, maar dat vermogen ondertussen flink kleiner geworden is? Dan kun je dit doorgeven via Mijn Toeslagen. Op die manier ontvang je in 2024 direct de toeslag waar je recht op hebt.

Vergeten aan te vragen

Mocht je vergeten zijn jouw zorgtoeslag aan te vragen, dan kun je met terugwerkende kracht je geld nog terugkrijgen. Lees hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.