Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 8 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Zeldzame zonsverduistering donderdag in Nederland te zien

Tijd om een eclipsbril te bestellen, en daar moet je snel bij zijn. Want komende donderdag (10 juni 2021) kun je voor het eerst in jaren weer eens een zonsverduistering zien in Nederland.

Voor het eerst sinds 2015 is zonsverduistering, zij het gedeeltelijk. Dat meldt Weer.nl. De eclips vindt donderdag 10 juni plaats tussen 11.19 en 13.31 uur, waarbij de zon op het hoogtepunt om 12.23 uur voor 17 procent wordt bedekt door de maan. Oké, het kan heftiger, maar hier moeten jij en je ecplipsbril gewoon voor klaar zitten.

Goed weer in Nederland voor de zonsverduistering

In tegenstelling tot zes jaar geleden lijkt het weer deze keer mee te werken. Het is zonnig en er zijn weinig wolken en dat biedt meer kansen om de zonsverduistering te zien.

In het zuiden van Nederland is de kans om de eclips te aanschouwen het grootst, omdat de lucht daar strakblauw zal zijn. In het noorden en het oosten van het land zijn er waarschijnlijk ook stapelwolken.

Donderdag 10 juni om 12.23 uur

Je kunt dus het best om 12.23 uur een blik omhoog werpen met een eclipsbril op je neus. Dan is er een ‘hap’ uit de rechterkant van de zon te zien, die ook steeds groter wordt. Diezelfde hap is later aan bovenkant van de zon te zien, waarna die via links weer verdwijnt. Echt donker zal het in Nederland alleen niet worden.

Omdat de maan ten noorden langs de zon trekt, wordt de zonsverduistering groter naarmate je je noordelijker bevindt. En dan hebben we het niet over het noorden van Nederland, maar Noord-Canada, Groenland en Rusland. Daar is de eclips ringvormig. Het punt van maximale verduistering bevindt zich in de Baffinbaai tussen Noord-Canada en Groenland. De zon is daar voor maar liefst 89 procent bedekt door de maan.

Eclipsbril bestellen

Duidelijk, tijd om een eclipsbril te bestellen. Dat kan hier, maar om zeker te zijn van de bezorgdatum kan het ook via een speciaalzaak in de buurt. Zo’n bril is overigens voor meer geschikt dan alleen een zonsverduistering. Ook als er bijvoorbeeld grote zonnevlekken op de zon zichtbaar zijn, wat regelmatig voorkomt, is de bril een uitkomst. Ook via deze website bestel je er overigens eentje.

ANP / Manners

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.