Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Films & Series 23 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Lubach zaait verwarring met opmerkelijk item en Twitter snapt er niks van

Na zeven jaar weten we inmiddels wel wat we kunnen verwachten van Zondag met Lubach. Hoewel Arjen Lubach en zijn redactie bijna wekelijks met iets creatiefs komen, worden we zelden echt verrast. Daar kwam gisteren verandering in. Na dertien seizoenen wist de satirische nieuwsshow iets nieuws te doen waardoor het publiek vol verwarring achterbleef. Zo bleek op Twitter.

Na zijn openings-item over de Tweede Kamerverkiezingen leek Arjen Lubach op de gebruikelijke manier over te stappen naar het volgende onderwerp. De Nederlandse politiek wordt afgesloten en Lubach richt zijn blik op Zuid-Amerika. Wat volgt is een introductie zoals we die kennen. Bij kijkers werd de verwachting geschept dat we een corona-item over Brazilië zouden gaan krijgen. Een kritisch stukje satire aan het adres van Jair Bolsonaro. Niet is minder waar.

De noodband van Zondag met Lubach

Net na een grap over Forum van Democratie-kamerlid Van Haga valt opeens de verbinding weg. We krijgen een testbeeld met daarop het bericht dat de verbinding tussen theater Bellevue (waar Zondag met Lubach wordt opgenomen) en de NPO eindregie is weggevallen. Er wordt volgens de voice-over gezocht naar een oplossing. Om geen kijkers te verliezen wordt de noodband ingestart.

Vervolgens gaan we, zoals je hierboven kunt zien, terug in de tijd. 2010 om precies te zijn. Dit is het jaar waarin Twitter zijn intrede maakte en dus krijgen we een Zondag met Lubach-item over dit onderwerp. Fans van het eerste uur weten dat ZML pas sinds 2014 op de buis is en dat we hier met een creatieve grap te maken hebben.

Verwarring op Twitter

Toch zorgde deze noodband wel voor de nodige verwarring bij de kijkers. Dat is mede te danken aan het team van Zondag met Lubach. Zij slaagden erin om het item een typische einde zeroes vibe te geven. Van de setting tot het kapsel van Arjen Lubach. Deze throwback was zelfs zo overtuigend dat menig Twitter-gebruiker dacht dat er echt wat fout ging.

Uiteindelijk werd bij de Zondag met Lubach-kijkers duidelijk dat het om een grap ging. Toch bleef de verwarringen. Waar kwam dit item opeens vandaag? En waarom? Is het gewoon een grap om het publiek te verrassen of zit er meer achter? Wie weet is dit wel een verkapte promo voor zijn nieuwe programma. Wie weet.

Lubach tackelt politiek probleem

Overigens wordt de verbinding met Hilversum na een minuut of drie weer hersteld. De 2021 versie van Arjen Lubach neemt het roer weer over. Hij adviseert je om zelf maar even te Googlen wat er aan de hand is in Brazilië en gaat vervolgens door met de uitzending. Het item dat volgt is overigens ook meer dan de moeite waard. Hierin wordt namelijk een groot probleem binnen onze politiek getackeld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.