Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 22 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Lubach tackelt met scherp item groot probleem binnen onze politiek

De Tweede Kamerverkiezing zit erop en de conclusie is duidelijk: de VVD is ondanks een waslijst aan fouten nog steeds ongekend populair, links heeft er een bende van gemaakt, D66 profiteerde optimaal en extreem rechts blijft maar doorgroeien. Nu begint het grote informeren en formeren. Precies zoals we gewend zijn, maar Arjen Lubach wil deze keer wel graag een verandering zien.

Volgens de Zondag met Lubach-host moet het regeerakkoord op de schop. Sinds de introductie in 1963 is dit document zijn doel nogal voorbijgeschoten. Het regeerakkoord is bedoeld als een overeenkomst tussen de fracties die een coalitieregering vormen. Het is een soort agenda voor het kabinetsbeleid van de aankomende jaren.

Arjen Lubach kraakt het regeerakkoord

In het regeerakkoord gaat het vaak over de begroting, welke belangrijke wetgeving gaan we ons op richten, wat wordt onze rol op het mondiale toneel en andere belangrijke zaken. Het idee hierachter is volkomen logisch. Je wil voordat je gaat samenwerken immers zeker weten dat op hoofdlijnen de neuzen dezelfde kant op staan. Helaas ziet Arjen Lubach dat we hierin een beetje zijn doorgeslagen.

Tegenwoordig is het regeerakkoord geen agenda op hoofdlijnen meer, maar een minutieus dichtgetimmerd plan. Arjen Lubach denk wel te weten waarom dit gebeurt, namelijk om geen gezeik te krijgen: “Lekker makkelijk. Van te voren alles afspreken, dan ben je het vervolgens vier jaar eens over elke cent”. Een perfect plan voor de mensen die graag aan het roer blijven, maar een ramp voor de democratie.

Zoals je in bovenstaand Zondag met Lubach-item kunt zien, is er al jaren kritiek op het steed dikker wordende regeerakkoord. Politici in de Tweede Kamer worden er moedeloos van en spreken hardop uit dat hun pleidooi vaak toch geen zin heeft. Wetten staan soms al helemaal vast in het regeerakkoord en dus is een debat volledig zinloos. Niet bepaald democratisch dus.

Minder pagina’s, meer democratie

Betekent dit dat we na 58 jaar weer afscheid moeten nemen van het regeerakkoord? Nee, dat vindt Arjen Lubach zeker niet. Wel heeft hij een verzoek aan Mark Rutte. De VVD-voorman is opnieuw de grootste en zal de leiding gaan nemen in de formatie. Daarom vraagt Arjen Lubach aan Mark Rutte of hij het deze keer anders aan kan pakken. Geen boekwerk waarin alles voor de aankomende jaren vastligt, maar daadwerkelijk een plan op hoofdlijnen. Een regeerakkoord met ruimte voor debat zodat de democratie echt zijn werk kan doen.

Lubach reageert op rappende Azarkan en Twitter geniet volop mee

Dat kan Arjen Lubach niet alleen. Daarom roept hij de kijker op om zelf in actie te komen. Kruip in de digitale pen en laat je horen op Twitter met de hashtags #forminderen, #maxvijfkantjes, #maxvierweken, #rutte4op1a4, #regeerakkort en #houhetklein. Je mag zelf kiezen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.