Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 22 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Lubach onthult hoe Rutte de politiek minder transparant maakt

Hoewel sommigen beweren dat Nederland langzaam afglijdt richting een dictatuur en we al onze vrijheid gaan kwijtraken, valt dat nog wel mee. Zo behoren we nog steeds tot de tien meest democratische landen ter wereld. Toch moeten we wel kritisch blijven. Arjen Lubach nam daarin afgelopen zondag het voortouw door in de Wob en de Rutte-doctrine te duiken.

Wob staat voor Wet openbaarheid van bestuur en regelt jouw recht op informatie van de overheid. Op basis van deze wet kan iedereen aankloppen bij de overheid om inzage te krijgen in bepaalde stukken. Zo’n aanvraag staat beter bekend als een Wob-verzoek. Vooral journalisten maken hier gebruik van. Op deze manier kunnen ze stukken in handen krijgen en de overheid controleren. Dat klinkt heel transparant, maar volgend Arjen Lubach valt dat in de praktijk vies tegen.

Zwart gelakte documenten

In het Zondag met Lubach-item over de Wob werd pijnlijk duidelijk dat deze wet niet leidt tot de gehoopte transparantie. De overheid mag bepaalde woorden of stukken onleesbaar maken. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld persoonsgegevens beschermd worden. Ook persoonlijke beleidsopvattingen worden zwart gemaakt. Daar valt wat voor te zeggen, maar volgens Arjen Lubach wordt vooral van de laatste vaak misbruik gemaakt.

Lubach flikt het weer en brengt beweging in vastgeroest probleem

Er worden overal persoonlijke beleidsopvattingen tussendoor gegooid zodat complete pagina’s zwart gemaakt kunnen worden. Deze documenten zijn dus compleet waardeloos, en dat is vaak onterecht. In 58% van de gevallen oordeelde de rechter dat de overheidsinstantie onterecht zoveel heeft weggelakt. En dat is nog niet alles. Arjen Lubach ziet namelijk nog een probleem: de Rutte-doctrine.

Lubach kraakt de Rutte-doctrine

Dit is een visie van onze minister-president en het komt erop neer dat interne discussies tussen ambtenaren niet gedeeld hoeven te worden. Niet met journalisten, maar ook niet met de Tweede Kamer. Volgen Rutte wordt er op zijn ministerie vrijwel niets schriftelijk vastgelegd. Afspraken worden vooral mondeling gemaakt. Dat je niet constant alles wil vastleggen is begrijpelijk, want daar gaat enorm veel tijd inzitten. Toch schuilt hierin ook een groot gevaar. De Tweede Kamer kan zo bijvoorbeeld veel moeilijker de regering controleren. Iets wat pijnlijk duidelijk werd in de toeslagen affaire.

Arjen Lubach ziet maar één oplossing

Normaliter eindigt een Zondag met Lubach-item vaak met een ludieke of logische oplossing, maar ditmaal niet. Volgens Arjen Lubach gaat deze situatie alleen veranderen als Mark Rutte uit het torentje verdwijnt. De kans dat dit gaat gebeuren lijkt voorlopig klein. Volgens de laatste peilingen komt de VVD straks op 34 zetels en kan Mark Rutte zich gaan opmaken voor nog een periode als premier.

Lubach zakt weg en wordt verslagen door Nederlandse televisiegrootheid

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.