Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 17 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo rijk is koningshuis Saudi-Arabië, dat 8.333 klonen van Mbappé kan kopen

We zoomen in op het BBP van Saudi-Arabië, het land met ‘s werelds rijkste koninklijke familie. In een gekke bui zou de alleenheerser 8.333 keer Mbappé kunnen kopen. En dat is nog maar een fractie van wat er mogelijk is met de totale schatkist van het land.

Het vermogen van de koning en zijn onderdanen verklaart een beetje hoe de krankzinnige salarissen van al die stervoetballers betaald kunnen worden. Saudi-Arabië is op dit moment als een bezetene aan het investeren in voetbal. Kroonprins Mohammad bin Salman en koning Salman bin Abdoel willen middels sportwashing de naam van het land zuiveren. Er is slechts een kleine graai uit de schatkist nodig om de intocht van vedettes te betalen.

Het vermogen van de koninklijke familie

En wij maar zeuren op de belasting die Willem-Alexander niet hoeft te betalen. Nee, dan de koninklijke familie van Saudi-Arabië. Die kan bijna zes keer de wereldhonger oplossen, waarvoor een bedrag van 259 miljard euro staat. En mochten er 8.333 klonen van Mbappé met de huidige afkoopsom van 180 miljoen dollar bestaan, dan zouden die allemaal gekocht kunnen worden.

Het vermogen van de koninklijke familie van Saudi-Arabië wordt geschat op 1.500 miljard euro. Oftewel 1,5 biljoen euro. Oftewel 1.500.000.000.000 euro. De familie regeert al sinds 1744 over het land en profiteert sinds vorige eeuw van de krankzinnige inkomsten uit olie.

Het BBP van Saudi-Arabië in 2023

Het bruto binnenlands product van Saudi-Arabië in 2023 is omgerekend 978 miljard euro. Oftewel 987.000.000.000 euro. Nog even ter vergelijking: eind 2022 was het bbp in Nederland 943,3 miljard euro groot.

De dubbelganger van Mbappé

Goed, er bestaan geen 8.333 klonen van Mbappé. En waren die goed geprogrammeerd geweest, dan hadden ze net als hun blauwdruk nee gezegd tegen het oliegeld. Neemt niet weg dat dubbelgangers het ook gewoon kunnen proberen, zoals Giannis Antetokounmpo, die zich al aanbood in Saudi-Arabië voor het salaris van de Franse stervoetballer.

Check ook het inkomen van Willem-Alexander, Máxima en de rest van de Nederlandse koninklijke familie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.