Alrik de Jong
Alrik de Jong Klimaat 21 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze ultra-witte verf maakt een energie slurpende airco overbodig

Er is een ultra-witte verf uitgevonden, uitgeroepen tot witste verf ooit. Het spul maakt volgens de Purdue University een airco, één van de grootste energieverbruikers in huizen en andere gebouwen, minder noodzakelijk.

En jij maar denken dat je jouw muren zo mooi wit gesausd hebt. Nou, het kan dus nog veel witter. En witte huizen mogen dan saai zijn, je redt er wel de planeet mee.

Ultra-witte verf is de witste verf ooit

De ultra-witte verf is ontwikkeld door wetenschappers van de Purdue University in het Amerikaanse West Lafayette, Indiana. Met een reflectie van 98,1 procent van het zonlicht is de uitvinding door Guinness World Records betiteld als de witste verf ooit.

Normale witte verf reflecteert maximaal 80 tot 90 procent van het zonlicht, een aanzienlijk verschil. Omdat de uitvinding het oppervlak koeler maakt dan de omgeving (gewone verf verwarmt het oppervlak), kan het in sommige gevallen de airco effectief vervangen. Het spul heeft een koelvermogen van 10 kW voor een dak van 304 vierkante meter.

https://www.manners.nl/slapen-ventilator-ongezond/

Er bestaan al andere soorten verf die het zonlicht reflecteren, maar die gaan niet verder dan een reflectiepercentage van 90 procent. Bij de ontwikkeling van hun nieuwe uitvinding, gebruikten wetenschappers van de Purdue University een ​​hoge verhouding bariumsulfaat. Deze verbinding zie je vaak ziet in cosmetica en fotopapier, in verschillende deeltjesgroottes. Het uiteenlopende scala aan formaten van deeltjes helpt om meer van het lichtspectrum te verstrooien en dus meer zonlicht te weerkaatsen.

Wapen tegen airco

Op dit moment zijn de uitvinders bezig om hun ultra-witte verf te commercialiseren. De universiteit werkt samen met een bedrijf om het spul in massa te produceren en te verkopen aan consumenten. Daarbij is er al een patent aangevraagd.

Xiulin Ruan, witste verf ooit, ultra witte verf, aircom klimaat, airconditioning, purdue university
Professor Xiulin Ruan met zijn uitvinding (Afbeelding: Purdue University photo / John Underwood)

Als de claims van de wetenschappers waar worden gemaakt, kan hun uitvinding een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de mens verandering van het klimaat. De witste verf ooit kan de behoefte aan een airco in sommige huizen verminderen of elimineren, vooral in warme streken met veel zonlicht. Dat kan de uitstoot en het stroomverbruik verminderen, en misschien ook nog wat geld besparen op warme zomerdagen. Lees meer in het persbericht van de universiteit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.