Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 12 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Wil je whisky leren waarderen? Deze 3 trucjes gaan je helpen

Er zijn van die dingen – wijn, olijven, blauwe kaas – die ontzettend lekker kunnen zijn, maar die je wel hebt moeten leren waarderen. Whisky is daar een goed voorbeeld van – sommigen zweren erbij, anderen hebben het gevoel in een stuk hout te bijten. Grote kans dat je, als je whisky niet lekker vindt, het op een verkeerde manier drinkt. Drie tips van een whisky-expert.

De kunst van whisky distilleren is groot geworden in Ierland en Schotland en sindsdien wordt het Keltische ‘levenswater’ overal ter wereld gedronken. De bekende Schotse cocktailshaker en whisky-expert Lewis Thomson weet als geen ander hoe je deze bijzondere drank het beste kunt leren drinken.

1: Gebruik je neus

Je smaak wordt voor een groot gedeelte beïnvloed door je reukvermogen. Hoe complexer de smaak – en whisky is nogal complex van smaak – hoe belangrijker je geurzintuigen zijn. De eerste slok whisky vraagt daarom wat voorbereiding.

Thomson: “Je moet je glas een beetje bewegen. Neem, voordat je een slok neemt, de geur goed in je op. Bij de eerste slok ruik je vooral de alcohol, die slok is nodig om je neusgaten te neutraliseren. Daarom moet je direct daarna een tweede slok nemen, om te herkennen wat je ruikt. Slik de whisky niet gelijk door, zodat de verschillende gedeeltes van je tong de whisky kunnen proeven. Smaakt het al naar meer?”

2: Geef het wat tijd

Kijk, je kan vol enthousiasme gelijk allerlei flessen whisky inslaan, maar doe het vooral even rustig aan. Koffie vond je waarschijnlijk ook niet meteen lekker bij de eerste slok. Whisky leren drinken, kost tijd.

“Sommige dingen ga je pas op oudere leeftijd meer waarderen. Dit komt doordat je smaakpalet door de jaren heen verandert”, weet Thomson. “Een manier om whisky toegankelijker te maken, is de drank te mixen in een cocktail. Een Laphroaig Bloody Mary, bijvoorbeeld.”

3: Maak er een belevenis van

Whisky heeft een rijke geschiedenis. Of het nu gaat om distilleerderijen uit Ierland, de Schotse hooglanden of bourbon stokerijen in Noord-Amerika, elke plek heeft zijn unieke, rijke verhaal te vertellen”, vertelt Thomson. “Dat maakt het juist zo leuk: je kunt eindeloos nieuwe smaken ontdekken. De whisky van Laphroaig bijvoorbeeld heeft een uitgesproken smaak die is gebaseerd op drie elementen: turf, vuur en zout. Dit is een unieke combinatie, waar een beetje lef voor nodig is.”

Ook de plek waar je drinkt, heeft meer invloed dan je denkt. “Je smaakervaring is voor een groot deel gekoppeld aan je gevoel. Het maakt dus een verschil of je je eerste slok aan de bar drinkt vermengd met lauwe cola, of met goede vrienden bij een kampvuur.”

Ontdek whisky foodpairing

Vind je het leuk om een avondje whisky’s te proeven in combinatie met lekker eten? Op 3 november kun je genieten van een exclusief en eenmalig walking foodtruck diner met whisky cocktailpairing bij Lagerwal Amsterdam.

Het drie-gangen foodtruck menu is samengesteld door de met twee Michelinsterren bekroonde chef Soenil Bahadoer en is inclusief Laphroaig-cocktailpairing van Lewis Thompson, met een extra amuse bereid door chef Carl Gast van Lagerwal en Helling 7. Wil je reserveren? Klik dan hier.

Geen 18, geen alcohol.

In samenwerking met Laphroaig

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.