Felix Decavel
Felix Decavel Samenleving 12 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Politieke Bierpartij haalt 12 procent in peilingen met gratis bier

In Oostenrijk staat het schuim aan de lippen van traditionele politici door een populaire nieuwe stroming. De Bierpartei haalde zomaar eventjes 12 procent in recente peilingen. Voorlopig is het daarmee de derde grootste van het land. Rondjes voor iedereen.

Ook Nederland zou een politieke bierpartij goed kunnen gebruiken. Door de extra accijnzen op gerstenatjes staat niet alleen het schuim maar ook het water aan de lippen van Nederlandse bierliefhebbers. Gelukkig gaat er al een petitie rond om deze alcoholische onrechtvaardigheden een halt toe te roepen. Ofwel kun je naar Oostenrijk verhuizen.

Bierpartei dronken van succes door peilingen

Een bierfontein in het centrum van Wenen, maandelijks een gratis vat voor elk gezin, en een zware belasting van 50 procent op de grote vijand: Radler. Dat zijn slechts enkele programmapunten die op de politieke agenda staan van de Bierpartei. En met 12 procent in de recente peilingen is het momenteel de derde grootste partij van Oostenrijk.

Het succesverhaal begon in 2015 wanneer de partij werd opgericht. Maar de kiem van het idee ontstond een jaar voordien met een plaat van de Oostenrijkse punkrockband Turbobier: Die Bierpartei.

Frontman Dominik Wlazny (artiestennaam Marco Pogo) is nu ook daadwerkelijk leider van de – oorspronkelijk fictieve –  Bierpartei waarover hij schertsend een nummer schreef om de verhoogde alcoholtaks in het land aan te kaarten. In 2019 nam de partij voor het eerst deel aan de Weense gemeenteraadsverkiezingen waarin het meteen 0,1 procent van de stemmen haalde (of 1 promille zoals de Bierpartei het zelf liever noemde).

Verkiesbaar als president van Oostenrijk

Drie jaar later stelde Wlazny zich aan het grote politieke publiek voor, door zich verkiesbaar te maken als president van Oostenrijk in 2022. Winnen deed de punkrocker (nog) niet, maar dankzij 300.000 voorkeursstemmen en 8,31 procent van het electoraat bezette hij met de Bierpartei wel netjes de derde plaats. De toen 35-jarige Wlazny was tevens de jongste presidentskandidaat van het land ooit.

En uit een recente peiling blijkt dat de Bierpartei ook steeds meer aan populariteit aan het winnen is. In vergelijking met 2020 zouden 10,2 procent meer Oostenrijkers op de partij stemmen voor een totaal van 12 procent. Daarmee is de Bierpartei op papier de derde grootste politieke partij van het land, na traditionele zwaargewichten SPÖ en FPÖ.

Overigens zijn niet alle programmapunten van de Bierpartei even onserieus. Bekijk het volledige programma op hun website.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.