Martin de Coninck
Martin de Coninck Eten & Drinken 4 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Whisky uit de Lage Landen: 6 heerlijke tips uit Nederland en België

De Schotse Hooglanden staan natuurlijk bekend vanwege de heerlijke Highland whisky. Toch kun je het ook dichter bij huis zoeken. In de Lage Landen worden tegenwoordig ook hele fatsoenlijke whisky’s gestookt. We tippen je drie flessen uit zowel Nederland als België.

Deze landen timmeren hard aan de weg op het gebied van whisky en een aantal distilleerderijen stoken al geweldige whisky’s. De Lage Landen doen dus serieus mee. Zes toppers op een rij, en dat is slechts het topje van de ijsberg.

Whisky uit de Lage Landen; Nederland en België

Een gevarieerde lijst uit Nederland en België, waar zeker wat tussen zit voor whiskyliefhebbers. Onze favoriet is de Friese whisky in het rijtje, alleen al vanwege de dop op de fles.

1. Belgian Owl Green Identité Single Malt Whisky – (46%)

We trappen af met een straffe Waalse Single Malt. Deze whisky heeft een prachtig smaakpalet met een frisse neus. Laat je reukorgaan verleiden door toetsen van peer, muskaatdruif, engelwortel en appelmarmelade. Daarna volgt een heerlijk zachte landing in je mond en word je beloond met een warme beleving van honing, vanille- en kokosijs, gevold door een lange, zalige afdronk.

Belgian Owl Green Identité Single Malt Whisky, lage landen, belgië

2. Braeckman Single Grain & Barrel 2010 10y Cognac Cask Whisky (62,9%)

We blijven nog even hangen bij onze vriendelijke zuiderburen en brengen een bezoekje aan de Breaeckman Distillery in Oostende. Hier worden we hartelijk ontvangen met een hele speciale whisky: De Braeckman Single Grain & Barrel 2010 10y Cognac Cask Whisky. Een verbluffend lekkere whisky uit de Lage Landen die je het best drinkt met een paar druppels water, om het bouquet aan smaken goed open te breken. Je slokdarm zal je dankbaar zijn.

Braeckman Single Grain & Barrel 2010 10y Cognac Cask Whisky, belgië, lage landen

3. Gouden Carolus Blaasveld Broek Peated Whisky (46%)

We vullen de lijst lekkere whisky’s uit de Lage Landen aan met wederom een stevig levenselixer uit België. Naast stokerij de Molenberg ligt een eeuwenoud turfveld, wat je goed proeft in deze lekkere turfachtige whisky. Een echte mannendrank waar je haar van op je borst krijgt. De Gouden Carolus Blaasveld Broek Peated Whisky is prachtig geel-goud van kleur en heeft een gerookte toets in combinatie met aroma’s van eikenhout en vanille.

Gouden Carolus Blaasveld Broek Peated Whisky, lage landen, belgië

4. Frysk Hynder Single Malt Wine Cask (40%)

Ook het eigenzinnige Friesland vinden we terug in de lijst met whisky’s uit Nederland en België. Een bijzondere Nederlandse whisky die op Schotse wijze wordt gestookt. Dubbel gedestilleerd en op Bordeaux-wijnvaten gerijpt. Geniet van een heerlijk toegankelijke whisky van 40% met een soepele smaak, waarbij de fruitige tonen langzaam naar boven drijven. De Frysk Hynder Single Malt Wine Cask is ideaal om warm te blijven tijdens een gure boottocht op een skûtsje.

Frysk Hynder Single Malt Wine Cask, nederlandse whisky

5. Zuidam Millstone 10 Years Single Malt American Oak (43%)

Van het hoge noorden verplaatsen we ons naar Baarle-Nassau, het zalige zuiden van ons land. Hier zijn we aan het juiste adres voor een heerlijke whisky op Amerikaanse eikenvaten gerijpt. De Zuidam Millstone 10 Years Single Malt American Oak is met de hand gedestilleerd. De distilleerderij is eigendom van familie Zuidam. Wat deze whisky zo bijzonder maakt is het productieproces: molenstenen van echte molens malen langzaam het gemoute gerst tot meel. En dat proef je terug in de vorm van heerlijke aroma’s die beter bewaard blijven.

Zuidam Millstone 10 Years Single Malt American Oak, nederland, nederlandse whisky

6. Sculte Twentse Whisky Refill 2e botteling (50%)

Ook het oosten van ons land moeten we zeker niet vergeten. In het ruige Twente wordt een gelimiteerde mannenwhisky gestookt. Van deze krachtige Twentse whisky zijn maximaal 500 flessen gebotteld. Geen goedkope whisky, maar wel een heel bijzondere en een mooie aanvulling op elke serieuze whisky-verzameling. Sculte Twentse Whisky Refill 2e botteling heeft een rijke authentieke smaak en is gerijpt op vaten van de Klassieke Lijn. De afdronk kenmerkt zich door een lange zoettoon met invloeden van het Twents eikenhout en een licht rozijntje. Misschien wel de beste whisky uit de Lage Landen.

Sculte Twentse Whisky Refill 2e botteling, nederlandse whisky, twente, nederland

Reis je toch af naar Groot-Brittannië? Vergeet dan niet deze Schotse whiskydistilleerderijen te bezoeken. En in dit artikel krijg je op de koop toe nog drie extra Nederlandse whisky’s.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.