Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 13 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp onder vuur om privacy: hoe veilig is alternatief Signal?

Voel je je ook onder druk gezet door WhatsApp wat betreft de nieuwe gebruikersvoorwaarden? Dan ben je niet de enige. De Consumentenbond springt nu voor je in de bres. Misschien is het toch eens tijd om na te denken over Signal.

Steeds meer mensen verlaten WhatsApp en gaan voor een dienst als Signal. Niet geheel onbegrijpelijk, gezien de privacy-voorwaarden en andere gebruikersvoorwaarden. Nu is er weer een nieuw hoofdstuk, en spannen de Consumentenbond en zijn Europese equivalenten samen.

Consumentenbond pakt WhatsApp aan

De Consumentenbond dient een klacht in tegen WhatsApp. De organisatie vindt dat de chatdienst gebruikers onder druk zet om nieuwe gebruiksvoorwaarden te accepteren en stapt daarom naar de Europese Commissie en naar de Europese organisatie van toezichthouders. De Consumentenbond doet dat met de zusterorganisaties uit andere landen.

Gebruikers van WhatsApp krijgen, in de woorden van de Consumentenbond, “terugkerende, opdringerige meldingen” te zien dat ze het nieuwe privacy-beleid van de app moeten accepteren. Dat zorgt volgens de bond voor “onnodige druk” en belemmert mensen in hun keuzevrijheid. Daarom zouden de meldingen in strijd zijn met de Europese regels.

Hoe veilig is alternatief Signal?

Steeds meer mensen verlaten WhatsApp en stappen over op Signal, een vergelijkbare dienst die naar verluidt niets met jouw data doet. Maar hoe veilig is dit alternatief? Het korte antwoord: wat betreft privacy en opgedrongen gebruikersvoorwaarden zit je een stuk beter bij de relatief nieuwe dienst.

Het uitgebreide antwoord lees je in dit artikel. Ook op de website van de Consumentenbond worden de twee chatdiensten met elkaar vergeleken. Lees daarover hier meer.

Maak je ondanks de gebruikersvoorwaarden en privacy toch liever gebruik van WhatsApp dan Signal? Check dan deze nieuwe features, die Mark Zuckerberg onlangs aankondigde. En om je direct te demotiveren: pas op voor deze truc van oplichters, waarvoor de politie jou onlangs al heeft gewaarschuwd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.