Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 23 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Week van het Werkgeluk: 5 tips om meer plezier uit je werk te halen

Hoe gelukkig ben je nog op je werk? En is dit afgenomen sinds de pandemie? Omdat het deze week de Week van het Werkgeluk is, deed Indeed onderzoek naar het werkgeluk van Nederlanders. Daaruit blijkt dat bijna een derde van de werknemers minder plezier heeft in hun huidige baan sinds de coronacrisis.

De grootste oorzaak? We missen het contact met collega’s. Nu bij veel organisaties in de toekomst voor een deel blijven thuiswerken, is het goed om uit te zoeken hoe we plezier in ons werk blijven behouden.

Zo vergroot je jouw werkgeluk (tijdens het thuiswerken)

Veel van deze tips zijn niet alleen tijdens het thuiswerken handig, maar komen eigenlijk altijd van pas.

1. Investeer tijd in je collega’s

Het onderzoek maakt duidelijk dat je collega’s en de sfeer op werk een belangrijk onderdeel zijn van je werkgeluk. Initiatiefnemers van de Week van het Werkgeluk, Fennande van der Meulen en Maartje Wolff, geven dan ook op Metro de tip om hier tijd in te investeren.

Zorg dat je tijd blokt in je agenda voor een (virtueel) koffietje met collega’s, geef ze af en toe een welgemeend compliment of doe een andere goede daad. “Gedrag leidt tot ander gedrag”, volgens de initiatiefnemers. Behandel je collega’s dus zoals je zelf behandeld wil worden.

2. Zorg voor voldoende uitdaging in je werk

Ook uitdaging is key, aldus Indeed. Grijp elke kans om je te ontwikkelen aan, of ga zelf met je leidinggevende in gesprek over trainingen en cursussen.

Wanneer je jezelf niet ontwikkelt, word je heel makkelijk meegetrokken in de dagelijkse sleur. Zeker als je thuis werkt en geen aanspraak hebt van collega’s, kan elke dag op deze manier een beetje hetzelfde aanvoelen.

3. Kijk ook naar de positieve aspecten

Hoewel het thuiswerken ons wel degelijk eenzamer maakt, zitten er ook een hoop voordelen aan. Zo heb je veel meer de kans om je dagen flexibel in te delen. En laat autonomie nou een belangrijke pijler van werkgeluk zijn.

Begin bijvoorbeeld even vroeg met werk als je normaal gesproken van huis weg zou gaan, zodat je tussendoor een sportsessie kunt doen of een koffietje kunt halen met een andere thuiswerker.

Nu we de anderhalvemetersamenleving langzaam loslaten, is het straks weer mogelijk om wat vaker naar kantoor te gaan. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat jij daar het gelukkigst van wordt. Zorg dat je op deze dagen lekker veel contact met collega’s inplant. Je focuswerk kun je mooi tijdens een dag thuiswerken oppakken.

4. Upgrade je werkplek

Zit je nog steeds elke dag aan de keukentafel te werken op een laptopje? Dan is het logisch dat je brein dit nog steeds als een ‘tijdelijke oplossing’ ziet en dat het lastig is om werk en privé gescheiden te houden.

Investeer daarom in ieder geval in een ergonomische laptopstandaard, muis en toetsenbord en kijk of je ergens in huis ruimte hebt voor een klein bureautje.

5. Doe een negatieve visualisatie voor meer werkgeluk

Zoek je naar een out of the box manier om weer zin in je werk te krijgen? Dat doe je door je in te beelden dat je je baan verliest, zegt Laurie Santos, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Yale. Dit noem je een ‘negatieve visualisatie’. Hierbij stel je je voor dat je morgen je laatste werkdag hebt.

Dit helpt je niet alleen te realiseren wat wél leuk is aan je baan, het zorgt er ook voor dat je erachter komt wat je niet gaat missen. Zorg dan dat je hier verandering in brengt door het gesprek aan te gaan met je leidinggevende. We hebben vaak meer invloed op onze werkzaamheden dan we denken. Ga je niets missen en ben je tijdens deze visualisatie dolblij? Dan is het wellicht tijd voor een nieuwe baan.

IntermediairIndeed

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.