Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 2 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

7 beroepen die je overal ter wereld achter je laptop kunt uitvoeren

Langzaamaan start het normale leven weer een beetje op. De kans bestaat dat er één aspect is waarvan je hoopt dat het nog lang niet terugkeert naar normaal: het werken op kantoor. Ben jij erachter gekomen tijdens deze periode dat je de zelfdiscipline hebt om waar en wanneer dan ook te werken, en vind je de vrijheid eigenlijk wel lekker? Dan kunnen deze beroepen waar je kunt werken vanuit huis of als digital nomad misschien iets voor jou zijn.

Locatie-onafhankelijk werk begint al jaren op te komen en dat is ook niet gek: werken waar en wanneer je maar wil, vaak zonder dat een baas over je schouder meekijkt. Of je nou vanuit huis wil werken of als digital nomad de wereld over wil reizen, locatie-onafhankelijk werk staat gelijk aan vrijheid.

Werken vanuit huis of als digital nomad

Dit zijn de beste beroepsvelden als je locatie-onafhankelijk werk wil gaan doen. En daar zit meer variatie in dan je denkt.

1. Online marketing

Ben jij creatief én analytisch? Dan zal werk in de online marketing waarschijnlijk wel in jouw straatje passen. Dit werk is fantastisch om uit te voeren vanuit huis of waar dan ook ter wereld. ‘Online’ verklapt het natuurlijk al: je hebt voor dit werk niets meer dan een laptop en een wifi-verbinding nodig.

In de online marketing kun je van alles doen: van het beheer van social media tot het uitdenken van de marketingstrategie voor bedrijven. Je kunt je ook focussen op een specifiek gebied van marketing. Word bijvoorbeeld expert op het gebied van SEO, advertenties, copywriting, PR of contentmarketing.

2. Software engineering

Software engineers lossen problemen creatief op door webapplicaties en software te bouwen die ons leven, idealiter, beter maken. Omdat er zoveel vraag is naar software engineers is het zeker mogelijk om dit op afstand uit te voeren, als dat is wat je wil. We zijn er door het noodzakelijke thuiswerken namelijk achter gekomen dat je ook goed kunt communiceren met teamgenoten en projectmanagers via virtuele communicatietools.

3. Designer / Grafisch ontwerper

Designers en grafisch ontwerpers zijn nodig in vrijwel alle industrieën, van technologie tot de media. Of je nou voor een bedrijf werkt of zelfstandig logo’s, websites of apps ontwerpt, je voert het werk voornamelijk alleen uit op basis van een briefing. Ook vindt het vrijwel geheel digitaal plaats. Allemaal aspecten die het een ideale baan maken voor werken op afstand.

4. Klantenservice

Als onderdeel van de klantenservice ben je verantwoordelijk voor het beantwoorden van vragen van klanten en het oplossen van problemen. Dit werk is vooral geschikt voor remote werken bij bedrijven die 24/7 ondersteuning nodig hebben. Zo beantwoord jij bijvoorbeeld chatberichten, e-mails en social media posts op een tropisch strand, terwijl het in Nederland nacht is.

5. Recruiter

Het werk van een recruiter wordt voornamelijk online gedaan. Je kunt dit werk voor een bedrijf doen, maar je kunt ook als freelance recruiter werken, waarbij je voor verschillende klanten aan de slag gaat. Er is zelfs een community voor recruiters die op afstand willen samenwerken: Remote Recruiters.

6. Eigen online bedrijf

Je ervaart pas echt ultieme vrijheid als je jouw eigen (online) bedrijf start. Dat kan van alles zijn. Je kunt jouw expertise, een service of een product verkopen. Zo lang je het maar achter een computer kan uitvoeren. Docent, coach, jurist, vertaler, webshop-eigenaar, videograaf, reisblogger… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Let er wel op dat het hard werken is en een eigen bedrijf hebben vooral leuk is als je een duizendpoot bent. Kortom, je vindt het leuk om van alles een beetje te doen: marketing, verkoop, productontwikkeling en klantenservice bijvoorbeeld.

7. De baan die je al hebt

Al voor de pandemie bestaan er voorbeelden van mensen die werkten in loondienst en hun baas zo ver kregen dat ze een tijdje vanuit het buitenland mochten werken. Inmiddels hebben veel werkgevers ontdekt dat hun werknemers ook goed presteren als ze remote werken. Misschien staat jouw baas wel open voor het uitproberen van een nieuwe regeling zodat je kunt werken vanuit huis of als digital nomad.

Niet geschoten is altijd mis. Bovendien weten ze bij je huidige werkgever wat jij kunt. Je hoeft je dan dus niet meer te bewijzen. Omdat het vrij duur is om een werknemer te vervangen, bestaat de kans dat jouw baas je wil behouden.

Op zoek naar ideeën vanuit huis die ook nog eens goed betalen? Check dan deze top 10.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.