Felix Decavel
Felix Decavel Jachten 25 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Werken op een superjacht: ‘Bizarre fooi en naar bed met een rapper’

Als je naar de Netflix-serie Below Deck hebt gekeken, weet je dat er op een superjacht andere maatstaven gelden dan aan wal. Over fooien van tienduizenden euro’s tot gastoptredens van U2, lees hieronder enkele sappige verhalen over hoe het er op een luxeschip kan aan toegaan. Waargebeurde verhalen, van een man die op superjachten heeft gewerkt.

Eerder vroegen we je al of je of permanent op een cruiseschip zou willen wonen, maar misschien is dat een beetje prijzig. Wat je ook kan doen om je zeebenen te vinden, is op een superjacht gaan werken.

Je verdient er niet alleen grof geld mee, je feest de hele wereld rond en als je geluk hebt, ontmoet je ook de grootste sterren.

Werken op een superjacht

Greg Newby is de directeur van een school waar je een opleiding kan volgen om crew member te worden van een superjacht. Zelf werkte hij vijftien jaar lang in de luxezeevaart en nu doet hij bij website Dmarge een boekje open over de toestanden aan boord.

“Begin jaren 2000 kon je gewoon naar Zuid-Frankrijk afzakken zonder enige kwalificaties en je aanmelden voor werk op een superjacht. Dat was toen echt nog het Wilde Westen. Tegenwoordig is het iets lastiger geworden,” zegt de Australiër. “Maar als je blijft aanhouden, krijg je zonder ervaring of diploma op een gegeven moment wel een voet tussen de deur.”

Work hard, play hard

Denk alleen niet dat het leventje aan boord niet gepaard gaat met hard labeur. “Als je de regels op zee niet weet te volgen, zal je het niet lang uithouden. Dat gezegd zijnde is het wel nog steeds een work hard, play hard-omgeving”.

Superjacht, feest
(Afbeelding: Unsplash)

En gespeeld wordt er zeker.

Leven aan boord een luxeschip

De grootste verandering tegenover twintig jaar geleden is de grootte van het gemiddelde superjacht. “Nu zijn de meeste superjachten rond de 100 meter lang, met soms wel een crew van 60 tot 70 mensen.”

Met zoveel collega’s aan boord, wordt er dan ook stevig gefeest in elke havenstad op de route. “We gingen echt feesten als rocksterren. Puur en alleen maar met geld dat we kregen van fooien.” En hij heeft het hier niet over dat beetje wisselgeld in je broekzak. “Aan het einde van het seizoen, had ik een keer 18.000 euro fooi in totaal. Dan is 1.000 euro spenderen op een avondje clubben twee keer niets”, verklaart Newby.

Superjacht, Griekenland
(Afbeelding: Unsplash)

“Iets wat aan wal misschien heel vreemd is, is aan boord een superjacht gewoon normaal. U2 kwam een keertje optreden. En omdat de eigenaars simpelweg niet kwamen opdagen, konden we in 2004 in Athene naar alle Olympische evenementen waar we zin in hadden, gratis. Dat moet hen honderdduizenden dollars gekost hebben.”

Dikke wagens

Soms moest Newby zichzelf knijpen om er zeker van te zijn dat hij niet aan het dromen was. “Het ene moment ben je met een kleine sloep aan het varen, en het volgende sta je naast Bill Gates en moet je een Bentley of een Rolls Royce uit de garage halen.”

Superjacht, Monaco
De haven in Monaco (Afbeelding: Unsplash)

En hij heeft niet alleen iets gemeen met de wagens van Max Verstappen. “Dit wereldje is gewoon bizar. Ik ben op de Monaco Grand Prix geweest waar je echt voor de gekste feesten wordt uitgenodigd.”

‘Naar bed met een rapper’

“Ik ontmoette mijn vrouw op jachten en zij heeft veel verhalen over bepaalde Amerikaanse rappers. Hoe ze boten behandelen, verbannen worden en naar het volgende superjacht gaan. Zo belandde haar collega-chief stew (het equivalent van een stewardess, red.) in bed met een beroemde rapper. Elke dag is bizar.”

Verwacht niet dat het er zo aan toe gaat op het superjacht van bijvoorbeeld Jeff Bezos. “Als je met miljardairs op een privéjacht werkt, is het over het algemeen een stuk meer gestructureerd. Er is zeker een verschil tussen de rijken en de superrijken.”

Wil je meer lezen over een zeemansleven? Lees dan het volledige interview met Greg Newby over zijn tijd aan boord een superjacht te lezen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.