Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 8 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel kostten de waterputten van MrBeast en dit verdient hij eraan

Een half miljoen. Zoveel mensen kunnen schoon drinkwater halen uit de waterputten die MrBeast in verschillende Afrikaanse landen liet bouwen. Maar hoeveel geld zou dat hem gekost hebben? En wat verdiende MrBeast eigenlijk zelf aan het bijbehorende YouTube-filmpje?

MrBeast heeft overigens niet het grootste YouTube-kanaal ter wereld. Die eer behoort toe aan het bij ons onbekende T-Series. Maar op basis van zijn vermogen is Jimmy Donaldson (echte naam) wel de rijkste YouTuber momenteel. En ook zijn nieuwste filmpje zal de social media-koning geen windeieren leggen.

Zoveel kostten de waterputten van MrBeast

Daarin liet MrBeast honderd waterputten bouwen verspreid over Kameroen, Kenia, Somalië, Oeganda en Zimbabwe. En dankzij een inzamelingsactie werd inmiddels ook al 350.000 dollar opgehaald.

Living Water Wells dat waterputten over de hele wereld installeert, geeft inzicht in het prijskaartje van deze drinkwaterbronnen in Afrika. Volgens het goede doel kan een waterput tussen de 3.000 dollar en de 30.000 dollar kosten, afhankelijk van de diepte, de bodem en het land waarin deze gebouwd worden.

Een groot verschil inderdaad. Maar laten we eerst van de maximale prijs uitgaan die bijvoorbeeld in Kenia dient betaald te worden, een van de landen waarin MrBeast waterputten liet bouwen. Op basis daarvan is de berekening snel gemaakt. Honderd keer 30.000 is 3 miljoen dollar. Minimaal kost een waterput in Kenia 10.000 dollar, wat betekent dat MrBeast tussen de 1 miljoen en de 3 miljoen dollar zal betaald hebben voor het project. Maar hoeveel verdiende hij zelf al aan het bovenstaande YouTube-filmpje?

Dit verdient MrBeast aan het YouTube-filmpje

In een recente podcast gaf MrBeast aan dat YouTubers tot wel 40 dollar kunnen vangen per duizend views (genaamd CPM, ofwel cost per mille).

Maar dat lijkt nogal een de hoge kant en zoals hij zelf zegt gaat dit over de kerstperiode waarin adverteerders meer willen betalen. Dan is een CPM van 20 dollar iets realistischer (en nog steeds heel hoog).

Op het moment van schrijven heeft het YouTube-filmpje van MrBeast over de waterputten in totaal 65 miljoen views gehaald op drie dagen tijd. Dat zou betekenen dat hij er al 13 miljoen dollar aan heeft verdiend, omgerekend zo’n 12,2 miljoen euro.

Zoveel salaris verdienen de CEO’s van goede doelen in Nederland

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.