Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 9 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat als je de energierekening niet kan betalen? Hier heb je recht op

Ondanks het opgelegde prijsplafond en de tweemalige compensatie van 190 euro, blijft voor het veel mensen een lastige opgave om het hoofd boven water te houden. Niet verwonderlijk natuurlijk als je een blik hebt durven werpen op de hoge energiekosten van de afgelopen maanden. En wat als je de energierekening niet meer kan betalen?

Gelukkig moet er heel wat gebeuren voor een energieleverancier je woning zonder stroom mag zetten. Ook als je de facturen niet langer kan ophoesten, zijn er mogelijkheden om het licht te laten branden. Maar de energietoevoer stopt wel degelijk wanneer je:

  • Ophoudt met reageren op de betalingsvoorstellen van de leverancier
  • De afspraken met een schudhulpverlener niet nakomt
  • Misbruik maakt van de aansluiting (en dus fraude pleegt)

Ondervind je momenteel moeilijkheden om de maand door te komen en heb je schrik dat de energierekening torenhoog zal zijn? Op deze instanties kan je beroep doen, mocht je een helpende hand nodig hebben met de rijzende energiekosten.

Hulp bij betalen energierekening

Als je denkt in moeilijkheden te komen na het betalen van de energierekening, neem dan eerst en vooral contact op met je energieleverancier zelf.

Energiemaatschappij

Klinkt een beetje als slapende honden wakker maken, maar er is één levensbelangrijke reden waarom je de energiemaatschappij op de hoogte moet brengen van betalingsproblemen. Zolang je namelijk in contact blijft met je leverancier, mogen ze je niet afsluiten van het energienet.

Pas als je stopt met reageren op eventuele betalingsregelingsvoorstellen, kan de energiemaatschappij letterlijk en figuurlijk het licht uitdoen. Eens dat gebeurt, dien je opnieuw de volle pot te betalen voor een energieaansluiting en die bedragen zijn niet min. Ongeveer 1.000 euro voor gas en ongeveer 1.000 euro voor stroom. Energiekosten die je dus kan voorkomen!

Gemeente

Zoals je in dit artikel kon lezen, zijn er in 2023 een hoop toeslagen waar Nederlanders gebruik van kunnen maken. Iedereen met een inkomen op of rond het sociaal minimum heeft recht op 800 euro bijdrage voor de energierekening. Bovendien hebben de meeste gemeentes tegenwoordig een leger schuldhulpverleners in dienst die samen een plan met je opstellen om door het bos de bomen te blijven zien. Ook sociaal raadslieden binnen de gemeente geven je gratis advies bij financiële problemen.

Juridisch Loket

Kom je er niet uit met de energiemaatschappij en de gemeente of ben je het niet eens met een beslissing? Dan kun je nog altijd bij het Juridisch Loket terecht voor gratis advies en juridische hulp.

Woonbond

Ook de Woonbond kan je helpen bij te hoge energiekosten. Wil je energiezuinig wonen, maar lukt dat niet in jouw woning vanwege bijvoorbeeld slechte isolatie? Maak daar melding van. De Woonbond heeft daarnaast een model-brief samengesteld die je kan sturen naar de verhuurder met een verzoek om isolerende maatregelen te treffen. Bij een geschil met de huurbaas, kan de organisatie je overigens ook van advies voorzien.

Energiebank

De Stichting Energiebank Nederland is speciaal in het leven geroepen om mensen te helpen met het verlagen van de energiekosten. Samen met energiecoaches doorlopen huishoudens een traject van energiebewustwording, waarin zij gestimuleerd en geholpen worden om energie te besparen. Verder kijken de lokale Energiebanken ook naar eventuele regionale mogelijkheden die al dan niet voor handen zijn om de energierekening binnen de perken te houden.

Besparen op energiekosten

Uiteraard is het niet de bedoeling het zo ver te laten komen dat je wordt afgesloten van het energienetwerk. Maar de torenhoge energiekosten eisen van ieder een tol. Welke tips kun je nog hanteren om de energierekening laag te houden?

  1. Zorg voor voldoende verse lucht
  2. Isoleer de leidingen van je cv-ketel
  3. Plaats radiatorfolie om gas te besparen
  4. Plaats een ventilator onder je radiator
  5. Koop een gas- en waterbesparende douchekop
  6. Zet een wekker voor het douchen
  7. Gebruik je waterkoker slim
  8. Afwassen in plaats van de vaatwasser

Wil je de precieze cijfers en informatie van alle tips over de energiekosten die hierboven vernoemd zijn? Check dit artikel waarin we alles tot in de puntjes uitpluizen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.