Stijn Kuster
Stijn Kuster Kunst & Fotografie 23 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

5 waardevolle Playboy-covers die je misschien op zolder vindt

Playboy Magazine is een iconisch tijdschrift met iconische covers. Vooral bepaalde Amerikaanse edities leveren veel geld op via eBay, en soms nog meer via een veiling. Zoek je zolder maar even na.

Het tijdschrift Playboy bestaat al sinds 1953 en is decennialang een megasucces geweest. Inmiddels is het tijdschrift in Amerika gestopt. De Nederlandse versie is nog steeds te koop.

Waardevolle Playboy-covers

Hoewel je wellicht niet te koop loopt met je Playboy-verzameling, kun je er aardig je zakken mee vullen. Vijf van de meest waardevolle covers op een rij. Let wel, op eBay worden soms nog veel hogere prijzen gevraagd. Wij hebben gekeken naar wat er daadwerkelijk voor wordt betaald.

1. December 1953, Marilyn Monroe

De meest waardevolle Playboy is de allereerste editie met niemand minder dan Marilyn Monroe op de cover. De versie komt uit december 1953 en werd toen verkocht voor 50 dollarcent.

Waardevolste Playboy magazine, marilyn monroe
(Afbeelding: Archieve.org)

Een door Hugh Hefner – oprichter van Playboy – gesigneerd exemplaar bracht twee jaar geleden zo’n 14.000 dollar op. Een niet-gesigneerd exemplaar werd een jaar eerder voor zo’n 5.700 euro verkocht. Voor exemplaren in minder goede staat ben je zo’n 300 euro kwijt.

2. Mei 1980, Bo Derek

Een stuk minder waardevol is de Playboy van mei 1980. Op de cover stond Bo Derek, een Amerikaanse actrice en model.

Waardevolste Playboy magazine, marilyn monroe
(Afbeelding: Invaluable)

Het is lastig om een vaste waarde aan dit exemplaar te hangen. Hoe waardevol de Playboy is, hangt erg van de staat af en wat een verkoper voor het blad wil hebben. Gemiddeld moet je rekening houden met zo’n 100 euro voor goede covers van deze editie. Tijdens een veiling is er volgens Ebaums World ooit een exemplaar voor 12.000 euro verkocht.

3. Oktober 1993, Jerry Seinfeld

Ook erg waardevol is de Playboy van oktober 1993. Op de cover staat comedian Jerry Seinfeld met meerdere modellen.

Waardevolste Playboy magazine, marilyn monroe
(Afbeelding: Brooklyn woke vintage)

Online worden er soms forse prijzen voor de magazines gevraagd. Deze editie is echter al vanaf zo’n 70 euro te koop op eBay. Versies in ‘gebruikte’ staat zijn soms nog goedkoper, maar of je die moet willen…

4. Augustus 1993, Pamela Anderson en Dan Aykroyd

Pamela Anderson talloze Playboy-cover gesierd. Op de editie van augustus 1993 stond ze samen met Dan Aykroyd.

(Afbeelding: Invaluable)

Dan Aykroyd had zich verkleed als een karakter uit de film Coneheads. Een exemplaar van de opvallende editie levert zo’n 30 euro op via eBay of Amazon, al is een speciaal exemplaar tijdens een veiling in 2010 geschat op een waarde van 6.000 dollar.

5. September 2009, Heidi Montag

De Amerikaanse TV-persoonlijkheid, zangeres, acteur en modeontwerpster Heidi Montag staat meer bekend om haar plastische chirurgie dan al haar verschillende baantjes. Zelf zegt ze inspiratie voor het borstimplantaten uit de magazines van Playboy te hebben gehaald.

playboy covers, heidi montag
(Afbeelding: Amazon.com)

De cosmetische ingrepen kosten in ieder geval een stuk meer dan de covers waarop ze te bewonderen is. Een tweedehandsje tik je op de kop voor zo’n 10 euro. Er schijnt tijdens een veiling ooit een exemplaar voor 5.000 dollar verkocht te zijn, maar dat kunnen we niet verifiëren.

Bridget Maasland en Daphne Deckers in Playboy, dat waren tijden

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.