Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 16 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Deze 7 vragen kun jíj stellen aan het einde van een sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek zit er bijna op. Je hebt de small talk aan het begin overleeft, wist op alle vragen een antwoord en hebt het gevoel dat je jezelf goed hebt laten zien. Voordat jullie opstaan, komt altijd eerst de vraag: ‘Heb jij nog een vraag voor ons?’ Wat voor vragen kan je op dat moment stellen?

Ter inspiratie: deze 7 slimme vragen kun jij stellen aan het einde van een sollicitatiegesprek.

Stel altijd een vraag

Het is goed om ook zelf vragen te stellen. Dat laat zien dat je proactief bent en echt geïnteresseerd in de baan en het bedrijf. Stel daarom altijd ten minste één vraag. Maar zeker als je zenuwachtig bent en de persoon aan de andere kant van de tafel al een hoop heeft verteld, is het lastig om op die vragen te komen.

Het is daarom verstandig om van tevoren alvast wat vragen te bedenken. Op sommige vragen zal tijdens het sollicitatiegesprek al antwoord zijn gegeven, dus is het altijd goed om er meerdere achter de hand te hebben.

Tip: ben jij iemand die tijdens het sollicitatiegesprek al een hoop vragen stelt? Geef dan op de vraag ‘Heb jij nog vragen voor ons?’ het antwoord: “Nee bedankt, ik heb al mijn vragen al tijdens het gesprek gesteld.”

Vragen die jíj kunt stellen bij een sollicitatiegesprek

Stel geen vragen waarvan je het antwoord in de vacature en op de website kunt vinden. Dat wekt de indruk dat je je helemaal niet hebt ingelezen voordat je op gesprek bent gekomen. Welke vragen kun je dan stellen?

1. Waarom is deze positie vrijgekomen?

Met deze vraag leer je of het een nieuwe positie is of dat je iemand gaat vervangen. Als het een nieuwe positie is, is dit een teken dat het een dynamisch bedrijf is dat groeit. Als je iemand gaat vervangen, zal je waarschijnlijk een hint krijgen over wat je van de baan kunt verwachten.

2. Wat zijn de groeimogelijkheden binnen deze baan?

Met deze vraag toon je aan dat je ambitieus en leergierig bent. Bovendien laat het zien dat je graag binnen een rol wil groeien en niet weer snel naar een volgende baan job hopt.

3. Wat vind jij zelf het leukst aan hier werken?

Jij mag dan op sollicitatiegesprek zijn, dat betekent niet dat het een ‘vraag-antwoord-vraag-antwoord’-gesprek moet worden. De meeste mensen vinden het leuk om over zichzelf te praten, dus maak van die kans gebruik om meteen meer over het bedrijf te leren.

4. Is het mogelijk om snel een tour te krijgen van het kantoor?

Als je deze vraag stelt, weet de andere persoon dat je de functie serieus overweegt. Bovendien krijg je zo een beter beeld van het kantoor en de cultuur dan in een vergaderhok. Is het antwoord op deze vraag nee? Dan weet je dat je niet op de short list staat, dat het een enorm druk kantoor is of dat ze nu en in de toekomst geen prioriteit zullen geven aan jouw behoeftes.

5. Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Met deze vraag tijdens het sollicitatiegesprek kan je het best beslissen of de rol iets voor jou is of niet.

6. Kun je wat meer vertellen over het team?

Onderschat niet hoe belangrijk deze vraag is. 70 procent van de werknemers zegt dat vrienden op het werk hebben een belangrijk onderdeel is van het werkgeluk. Natuurlijk zal je nooit helemaal precies weten of het zal klikken, maar aan de omschrijving van het team kan je goed beslissen of jij daar tussen zou passen.

7. Hoe ziet de verdere sollicitatieprocedure eruit?

Ook hiermee toon je aan dat je zeker interesse hebt in de rol en enthousiast bent. Bovendien helpt het je om je voor te bereiden op het verdere proces (bijvoorbeeld een tweede sollicitatiegesprek) en hoor je hopelijk hoeveel andere kandidaten er nog zijn. Ten slotte weet je dan wanneer ze verwachten dat jij met de rol begint.

VacaturesCareercontessaHays

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.