Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 23 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Chinees merk onthult elektrische ‘Beetle’ en Volkswagen is not amused

De Chinese fabrikant Ora heeft een nieuwe elektrische auto op de Auto Show van Shanghai onthuld, die verdacht veel lijkt op de oude Volkswagen Beetle (ook wel de Kever genoemd). Ja, namaken kunnen ze in China wel.

Wel vaker zien we Aziatische auto’s die lijken op Europese of Amerikaanse modellen. Maar de Ora Punk Cat komt wel heel dicht bij de klassieker van Volkswagen.

Is het een elektrische Volkswagen Beetle?

Van de uitgeklopte wielkasten tot aan de ovale achterlichten; de Ora Punk Cat lijkt in alles op de Volkswagen Kever. Zelfs de chromen bumpers hebben ze nagemaakt.

Namaak Volkswagen Kever, Ora
(Afbeelding: Ora) (Afbeelding: Ora)
Namaak Volkswagen Kever, Ora
(Afbeelding: Ora)

Volkswagen is niet blij met de vierdeurs elektrische auto. “We controleren deze kwestie met betrekking tot eventuele schendingen van het gebruiksmodel of de patentrechten van Volkswagen AG en behouden ons het recht voor om de nodige juridische stappen te ondernemen” laat een woordvoerder weten aan Carscoops.

Grijs gebied

Hoewel de auto erg op de Kever lijkt, zal het lastig zijn voor Volkswagen om een zaak aan te spannen. “Er is geen internationale auteursrechtwetgeving, maar er zijn wel internationale overeenkomsten zoals de Berner Conventie voor de bescherming van werken van letterkunde en kunst”, aldus Oliver Tidman van BRIFFA tegen Auto Express.

Namaak Volkswagen Kever, Ora
(Afbeelding: Ora)

Het exterieur is niet het enige dat sterk op de Kever lijkt. Ook in het interieur zie je veel overeenkomsten. Zo lijken het stuurwiel, de kilometerteller, de stoelen en de kleurstellingen erg op die van de Volkswagen Beetle.

Namaak Volkswagen Kever, Ora
(Afbeelding: Ora)

Toch is de Ora Punk Cat net even anders. Met een groot infotainmentscherm en een middenconsole zijn er wel enkele veranderingen ten opzichte van het oude model. Hoewel de Chinese namaak er misschien op mag lijken, zal de elektrische auto nooit het gevoel geven van de échte klassieker. Onze collega’s van Autovisie gingen langs bij Dennis Dekker, die zo’n auto van onschatbare emotionele waarde bezit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.