Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Auto's & Motoren 16 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen durft het toch: GTI uit dood gered en GTX richting galg

Volkswagen maakt zich op voor een volledig elektrische toekomst. Door de introductie van het ‘sportieve’ GTX-label was de verwachting dat het iconische GTI-label naar de eeuwige jachtvelden zou worden gestuurd. Maar wat blijkt: Volkswagen houdt de legendarische combinatie van die drie letters gewoon in leven. De drie letters nemen straks waarschijnlijk het stokje van het fonkelnieuwe GTX-label over.

Dat laat Thomas Schäfer, de baas van Volkswagen, weten in gesprek met AutoExpress. Daarin liet hij al weten dat de naam Golf nooit uit het modellenaanbod van de Duitsers zou verdwijnen en dat een ID. Golf aanstaande is. Nu blijkt dat ook het iconische GTI-label nog heel wat jaren door zijn merk gebruikt zal worden. Zelfs op elektrische modellen.

GTI op weg GTX te vervangen

“We hebben iconische merknamen zoals Golf en GTI. Je zou gek zijn als je die zou laten sterven”, vertelt Schäfer in gesprek met het Britse medium. Dat zou dus betekenen dat het GTI-label op termijn ook verschijnt op volledig elektrische modellen van het merk. Bijzonder, aangezien Volkswagen niet zo lang geleden het GTX-label introduceerde om diens sportievere elektromodellen aan te duiden.

Volkswagen ID 4 GTX
De ID.4 GTX (Afbeelding: Volkswagen)

“De discussie die we nu hebben, is hoe we onze elektromodellen sportiever maken en de GTI-naam mee de toekomst in nemen. GTX was een idee dat we hadden op weg naar elektrificatie. Of we die in de toekomst nog nodig hebben, zullen we zien. Maar GTI is zo sterk”, aldus Schäfer.

ID.3 en ID. Buzz

Zoals gezegd gebruikt Volkswagen nu de term GTX voor elektromodellen als de ID.4 en ID.5. Ook de ID.3, wiens facelift aanstaande is, krijgt dit jaar een dergelijke GTX-behandeling, terwijl er ook een ID. Buzz GTX op komst is.

Het is niet voor het eerst dat Volkswagen de naam GTX gebruikt. In de jaren 80 kreeg de Scirocco al eens die toevoeging. (Afbeelding: Autovisie)

De term GTX kan vooralsnog echter nog niet op heel veel enthousiasme rekenen, aangezien de modellen nog niet in de buurt komen van de befaamde GTI-modellen van Volkswagen. Komt het GTI-label daadwerkelijk terug op een EV, dan zal Volkswagen dus stappen moeten maken wat betreft écht sportieve elektrische auto’s.

Check ook deze 45-jarige evolutie van de VW Golf.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.