Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 21 okt 2019
Leestijd: 6 minuten

45 jaar evolutie: de zeven voorgangers van de nieuwe Golf 8

Het was onze eerste auto en we zijn niet de enigen. De VW Golf is een icoon. 2019 wordt het jaar van de Golf 8, het resultaat van 45 jaar evolutie. Alle voorgangers op een rij.

De Golf is al sinds 1974 een icoon van het volk. Elke generatie van het succesmodel heeft zijn eigen karakter, maar bevat altijd hetzelfde DNA dat tot op de dag van vandaag geliefd is bij rijders en fans onder alle rangen en standen.

De Golf 1 – Het icoon is geboren

1974 is het jaar waarin ABBA het Eurovisie Songfestival wint met Waterloo en Nederland de finale verliest van Duitsland in het wereldkampioenschap voetbal. Het is ook het jaar waarin Volkswagen de Golf 1 presenteert. De stap van de Kever naar dit hoekige model was revolutionair. De verandering van een luchtgekoelde motor achterin naar een watergekoelde motor voorin maakte een compleet nieuwe vormgeving mogelijk. Het design van de allereerste Golf is tot op de dag van vandaag terug te zien in het design van de nieuwste generatie. Iconische kenmerken van de hatchback zijn de kenmerkende C-stijl, de karakteristieke wielkasten en de scherpe lijnen.

golf 1, voorgangers, golf 8
Bron: VW

De Golf 1 was destijds de meest innovatieve auto in zijn segment. Zo maakte hij vanaf 1976 als iconische GTI de sportauto bereikbaar voor een breed publiek. Niet veel later volgde de sportieve GTD met een zuinige dieselmotor. In 1979 volgde de Golf cabriolet, in die tijd al snel de meest verkochte open auto ter wereld.

De Golf 2 – De introductie van ABS, een katalysator én elektrische aandrijving

In 1983 wordt Thriller van Michael Jackson het best verkochte album ter wereld en presenteert Apple zijn eerste computermuis. In de herfst van dat jaar lanceert Volkswagen de tweede generatie van zijn iconische model. De Golf 2 moest vooral een Golf blijven, dus het nieuwe ontwerp mocht niet afdwalen van het oorspronkelijke concept. De auto was qua design niet veel aangepast, maar op technisch vlak heeft hij de lat in het segment op een voor toen ongekend hoog niveau gelegd.

golf 2, voorgangers, golf 8
Bron: VW

De tweede generatie van de autoklassieker was uit te rusten met een katalysator (1984), ABS (1986) en 16-kleppen motoren (1987). Hij kwam er ook als Rallye Golf G60 met g-lader en als vierwielaangedreven, en opgehoogde Golf Country, de grondlegger van de crossovers van nu. In 1989 zag de eerste elektrische rijdende Golf het levenslicht, de Golf Citystromer.

De Golf 3 – Stap in veiligheid en design

Terwijl Michail Gorbatsjov in 1985 de macht grijpt in de Sovjet-Unie en de 17-jarige Boris Becker zijn opponent van de baan veegt op Wimbledon, wordt in Wolfsburg het startsein gegeven voor de ontwikkeling van de Golf 3. Hij was in 1991 klaar voor serieproductie en luidde een nieuw tijdperk in.

golf 3, voorgangers, golf 8, vw, volkswagen
Bron: VW

De derde generatie is de eerste met airbags vóór en veel andere veiligheidsvoorzieningen. Het is ook de eerste Golf met een wigvorm die even dynamisch als aerodynamisch is. Hoewel hij geen detail, vorm of afmeting van zijn voorganger erft, is het model nog duidelijk herkenbaar. In 1991 lanceert Volkswagen de Golf VR6, de allereerste compacte hatchback met een dikke zescilinder motor.

De Golf 4 – ESP, R32 en DSG

In 1997 groeit tieneridool Robbie Williams uit tot wereldster met Let me entertain you, schrijven Kate Winslet en Leonardo DiCaprio filmhistorie met Titanic en presenteert Volkswagen de Golf 4. Deze auto is een stijlicoon, met name vanwege de cleane vormgeving en de brede C-stijl die nog steeds terugvoert naar de Golf 1.

golf 4, voorgangers, golf 8, vw, volkswagen
Bron: VW

Maar niet alleen uiterlijk verlegde deze vierde versie grenzen, ook innerlijk: met baanbrekende techniek en een afwerkingsniveau dat ongekend was in zijn klasse. Het was de eerste Golf met een handgeschakelde 6-bak, directe injectie, ESP en een geavanceerd geïntegreerd navigatiesysteem met een kleurenbeeldscherm. De spectaculaire zescilinder R32 haalde een topsnelheid van 250 km/u. Hij was de eerste Golf met een DSG-transmissie.

De Golf 5 – Dynamiek

In het jaar 2003 beleeft Europa één van de heetste zomers ooit. Het is ook het jaar waarin niet alleen Prinses Amalia, maar ook Harry Potter het levenslicht ziet. Harry Potter en de Orde van de Feniks gaat 55 miljoen keer over de toonbank. Hét autonieuws van het jaar gaat over een andere bestseller, de vijfde generatie van de Volkswagen-klassieker.

golf 5, voorgangers, golf 8, vw, volkswagen
Bron: VW

Met de komst van de Golf 5 in 2003 had menig rivaal in het hoge middensegment het nakijken wat betreft comfort en dynamiek. Een jaar later luidde een 200 pk sterke Golf met zwarte grille en sportstoelen met de beroemde ruitbekleding de terugkeer van de GTI in. Hij groeit in no-time uit tot de bestverkochte Europese hot hatch ooit. De Golf 5 heeft nog steeds het DNA van de eerste generatie, al is het uiterlijk opnieuw uitgevonden. Het design, met de karakteristieke C-stijl, de indrukwekkende achterzijde, het sportieve front en het gespierde silhouet weerspiegelen pure dynamiek. Aan de voorzijde volgt de motorkap voor het eerst de contouren van de koplampen, zoals bij een sportauto.

De Golf 6 – Veiligheid

Barack Obama wordt in 2008 gekozen tot de 44e president van de Verenigde Staten en Apple introduceert de geavanceerde Iphone 3G. Volkswagen fleurt het jaar verder op met de zesde generatie van zijn meest verkochte model, die een grote hoeveelheid assistentiesystemen uit het luxesegment naar de middenklasse bracht. Slimme technologie, waaronder adaptieve cruise control, de automatische parkeerhulp en adaptieve chassiscontrole, maken van de Golf 6 de meest geavanceerde Golf ooit.

voorgangers, golf 8, vw, volkswagen
Bron: VW

Geen wonder dat hij in 2009 wordt uitgeroepen tot Auto van het Jaar. Hij heeft ook zijn plekje in de Volkswagen-historie veroverd als één van de veiligste compacte auto’s van zijn tijd. Niet alleen vanwege alle hulpsystemen, maar ook door zijn negen airbags. De zesde versie scoorde dan ook de maximale veiligheidsscore van vijf sterren bij de EuroNCAP-crashtest.

De Golf 7 en 7.5 – Elektrisch

In 2012 draait Orkaan Sandy alle lichten uit in New York, wordt André Kuipers de ruimte in geschoten en lanceert Volkswagen de Golf 7. De nieuwste generatie is gebaseerd op revolutionaire MQB-platform en is leverbaar met een enorme keuze in aandrijvingen, of het nu gaat om diesel, benzine of CNG. In 2013 wordt hij uitgeroepen tot Auto van het Jaar en in 2014 bestormt de GTE plug-in hybrid de Nederlandse markt.

golf 7, voorgangers, golf 8, vw, volkswagen
Bron: VW

Deze snelle Volkswagen met een deels elektrische aandrijflijn en een lage bijtelling domineerde in no-time de Nederlandse wegen. In hetzelfde jaar ziet ook de e-Golf het levenslicht. Deze emissievrij rijdende auto is inmiddels een van de meest verkochte elektrische auto’s in Nederland. In 2016 krijgt de Golf een update die zo groot is dat hij voortaan als Golf 7.5 door het leven gaat. Z’n design wordt verder aangescherpt en hij krijgt nog meer tech aan boord, waaronder het Active Info Display, het digitale instrumentarium, en een infotainmentsysteem dat met stem én handgebaren is te bedienen.

De Golf 8 – Digitaler en meer verbonden dan ooit

The Golf in focus: the interior

Von Generation zu Generation weiterentwickelt, wurde der Golf weltweit zu einer festen Größe. Im Rahmen der Weltpremiere der achten Generation zeigt die neue Serie “The Golf in focus” die Entwicklung zu einem ausdrucksstarken Design.

In het jaar waarin Nederland eindelijk weer eens het Eurovisiesongfestival wint en bekend is gemaakt dat de Formule 1 na 35 jaar weer terugkeert naar Zandvoort, trekt Volkswagen het doek van de nieuwste generatie, de Golf 8. Hij is digitaler en meer verbonden dan ooit. Volkswagen zal wederom verrassen met een ongekende hoeveelheid technologieën. Ook de achtste generatie heeft het design en DNA van een echte Golf.

? Check ook: Porsche Taycan 4S: de goedkope versie van de eerste elektrische Porsche

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
45 jaar evolutie: de zeven voorgangers van de nieuwe Golf 8
Sluiten