Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 16 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Dé film voor fans van The White Lotus maakt rijkdom nog lelijker

We bezochten gisteren Triangle of Sadness in Eye Filmmuseum te Amsterdam. Een beetje laat, want de film kwam eind 2022 al uit in Nederland. Maar de heerlijk satirische zwarte komedie heeft niet de aandacht gehad die hij verdiende. Dit is ultieme kost voor fans van The White Lotus.

HBO Max-serie The White Lotus volgt het reilen en zeilen van rijke gasten en het personeel van een luxe resort. In Triangle of Sadness verhuis je naar een cruiseschip, met nog meer rijkdom en dedain.

Triangle of Sadness

In arthouse-film Triangle of Sadness staat modellenkoppel Carl en Yaya centraal. Het jonge stel worstelt met hun liefde in een wereld van glitter, glamour en banale onbenulligheden. Via Yaya, naast model ook influencer, worden ze uitgenodigd voor een extreem luxe cruise, louter betaalbaar voor de allerrijksten.

Aan boord worden Carl en Yaya omringd door een bont gezelschap van veeleisende passagiers, waaronder een Russische oligarch en zijn twee vrouwen, een Brits bejaard stel dat in wapens handelt en een kneuterige Zweed die net zijn softwarebedrijf heeft verkocht. Aan de andere kant zie je het personeel, van het strakke stafhoofd Paula (het Deense equivalent van Ellie Lust) tot de bediening en toiletjuffrouw. En dan is er nog de alcoholistische kapitein, gespeeld door Woody Harrelson. Als het noodlot toeslaat, veranderen alle verhoudingen.

Dé film voor fans van The White Lotus

Absurde eisen richting het personeel, klagende miljardairs, de vergelijking met The White Lotus is niet ver te zoeken. In Triangle of Sadness gaat het er alleen nog net even iets extremer aan toe. De lelijkheid van rijkdom wordt op prachtige wijze in beeld gebracht door een sterke internationale cast. Deze origineel opgebouwde film is een absolute aanrader, die in heel Nederland nog in de bioscoop te zien is.

Charlbi Dean, Yaya, Harris Dickinson, Carl, triangle of sadness, the white lotus
Charlbi Dean als Yaya en Harris Dickinson als Carl (Afbeelding: SF Studios)

Triangle of Sadness is geregisseerd door de Zweedse regisseur Ruben Östlund, die een staande ovatie kreeg tijdens het Filmfestival van Cannes en daar een Palme d’Or won.

Het lot van Charlbi Dean

Hoofdrolspeelster Charlbi Dean (Yaya) overleed niet lang na de première aan de gevolgen van een bacteriële infectie. In 2008 overleefde ze al eens een motorongeluk, waarna haar milt werd verwijderd. Dit verklaart het litteken op haar buik, dat duidelijk naar voren komt in de film. Zonder een milt kun je prima verder leven, maar verwijdering ervan vermindert de weerstand tegen bacteriële infecties. Dit speelde vermoedelijk mee tijdens haar onverwachte overlijden.

Neem ook een kijkje in de ultraluxe resorts waarin The White Lotus is opgenomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.